Ascultă Radio România Cluj Live

Adolescenta dispărută din Sighet: interviu EXCLUSIV cu salvatorul ei

Florin Ciobanu, polițist local din Sighet

Fata de 13 ani din Sighet, dispărută de aproape o săptămână de acasă a fost găsită, iar bărbatul care e suspectat că a sechestrat-o a fost reținut pentru 24 de ore.

Adolescenta dispărută din Sighet: interviu EXCLUSIV cu salvatorul ei
Foto: Florin Ciobanu, polițist local din Sighet

Articol editat de Andrei Cretoiu, 15 noiembrie 2023, 13:08 / actualizat: 10 ianuarie 2024, 16:17

Fata de 13 ani din Sighet, dispărută de aproape o săptămână de acasă a fost găsită, iar bărbatul care e suspectat că a sechestrat-o a fost reținut pentru 24 de ore.

Sara Melinda a fost găsită în locuința unui bărbat de 34 de ani, pe o stradă centrală din oraș, chiar de șeful poliției locale, după o informație primită de la un vecin al suspectului. În baza probatoriului administrat până în prezent, se conturează elementele constitutive ale infracțiunii de act sexual cu un minor. Radio Sighet a realizat un interviu cu șeful Poliției Locale Sighet, Florin Ciobanu, cel care a găsit-o pe fata dispărută.

Reporter: Vă rugăm în câteva cuvinte să ne descrieți cum s-a întâmplat, cum ați reușit, ce ați simțit când ați văzut-o pe fetiță în acele condiții, în acea cameră mizeră?

Florin Ciobanu, polițist local: A fost o experiență deosebită, în sensul că a implicat multă, multă, multă muncă, de la bun început în încercarea de a reface traseul pe unde a umblat fata când a plecat de acasă, în a extrage multe înregistrări video pentru a-i vedea traseul, prelucrarea imaginilor, căutarea unor martori, toate lucrurile astea presupus o săptămână lungă și nesfârșită, cu nopți de nesomn și până la urmă am ajuns într-un moment în care ne-am blocat din lipsa informațiilor și ulterior ne-am bucurat foarte mult de o anumită sursă de informații nesigură, neclară, dar am hotărât într-un final hai totuși să o verificăm și pe aceasta. După un lung șir de situații pe care le-am verificat și s-au dovedit a fi false, am zis hai totuși să o verific, pentru că la momentul respectiv chiar nimeni nu mai credea și sincer vă spun, m-am dus s-o verific așa pur și simplu, fără să am încredere că voi găsi ceva și de aceea am ajuns și singur la fața locului. Pentru mine a fost un șoc în momentul în care am găsit-o, pentru că toată lumea, dar toată lumea, toți pe care îi cunosc și cu care am lucrat la situația asta, toți spuneau cu aceeași voce că nu mai este demult și am refuzat; pur și simplu m-am încăpățânat și am refuzat să cred că nu mai este și convingerea mea era că e plecată undeva, e în viață, e bine undeva, dar un știam unde și când am văzut-o și am găsit-o a fost un șoc. Sincer să spun, m-am blocat puțin, dar m-am bucurat foarte tare. M-am bucurat și toată ziua am fost pur și simplu bucuros că am găsit-o și că e bine.

Reporter: În momentul când ați ajuns acolo, ușa era închisă sau deschisă? A trebui să bateți la ușă sau să vă declinați calitatea, cum ați procedat?

Florin Ciobanu, polițist local: A fost o poveste, încerc să o scurtez cumva. Când am ajuns la fața locului, cine a via o suspiciune persoana în cauză și aș vrea să subliniez o treabă: cine a dat acea informație parțială, nesigură, a spus-o din start: nu-mi trebuie niciun ban, nu vreau să știe nimeni de mine, fiind vorba de acea recompensa de 10.000 euro oferită de familie. Nu a vrut să audă de așa ceva, de bani. Toată lumea își dorea să o vadă pe fetiță bine și n-avea absolut nicio legătură și mi-a spus din start nu vrea să știe nimeni, nu vrea să afle nimeni, nu are nicio legătură cu banii, nu vrea să știe nimic de bani, doamne ferește! În fine, și când am ajuns la fața locului l-am văzut pe acel cunoscut al meu că se îmbrâncea cu cineva în curtea interioară, se împingeau, adică pur și simplu exista un mic conflict fizic și când i-am despărțit, i-am calmat am abordat un ton cât se poate de calm, m-am prezentat, am cerut respectivului să se liniștească. I-am spus bună ziua, nu vă supărați dacă vă pot deranja pe câteva lucruri. Dar cine sunteți? Sunt Florin Ciobanu, sunt de la Poliția Locală și am făcut o abordare cât se poate liniștită și i-am explicat despre ce e vorba, în linii mari și am fost foarte mirat că persoana m-a chemat: haideți să vedeți! M-a dus. Când mi-a spus haideți să vedeți mi-am spus: sigur nu e nimic, e o locuință goală din moment ce mă cheamă. Dacă e cineva care dorește să ascundă, nu te invită. Și m-am dus, bineînțeles, pe niște holuri foarte ciudate, întunecoase. Atunci mă gândeam să mă aștept și la alte lucruri pe aici, am fost puțin precaut, am încercat să fiu în gardă pentru că trebuie să fii pregătit de orice, în situații dintre astea. Am ajuns într-un hol, într-un capăt de hol foarte întunecos și acolo persoana respectivă a deschis ușa. Odată ce am intrat înăuntru, am căscat bine ochii și am văzut o locuință exact ca în filmele horror, dacă vă puteți imagina, exact așa arăta: o cameră cu tencuială căzută, cărămizi, moloz pe jos, în dreapta era o baie dezafectată, fără ușă, fără curent electric acolo.

Reporter: Este o clădire de peste 100 și ceva de ani.

Florin Ciobanu, polițist local: Da, nu știu ale cui sunt locuințele, cred că sunt locuințe sociale. Sunt într-o stare de degradare cruntă. În stânga, pe post de ușă era o pătură agățată, o pătură mizerabilă și când a tras acea pătură m-a chemat: haideți înăuntru, atunci am văzut acolo, pe o saltea, pe jos, stătea o fetiță. Semăna mult, atunci știu că m-am pur și simplu mi-a înghețat inima în mine. Și după ce am recunoscut-o și am identificat-o, mi-a spus: eu sunt Sara Moiș. În momentul ăla am știut că nu mai pleacă fără prezența mea.

Reporter: Acea persoană care v-a deschis ușa este aceeași persoană care a fost reținută astăzi. Aici apare un semn de întrebare, firesc, zic eu. Fetița a venit de bunăvoie cu persoana sau a fost adusă cu forța sau încă n-ați reușit să stabiliți?

Florin Ciobanu, polițist local: Fetița are 13 anișori. Legislația spune că persoanele nu au discernământ sub 14 ani, nu pot hotărî pentru ele nimic, deci o altă persoană, un tutore, un părinte, un major hotărăște pentru ele. Fetița, la 13 ani, fără discernământ nu pot spune că a venit de bunăvoie, ea era inconștientă. Acum se fac anumite cercetări în cadrul anchetei, la audieri, pentru a se afla conjunctura exactă în care a mers. Versiunea care în primă fază am avut-o, este că acesta a găsit-o la Izvorul Cetății pe fetiță udă leoarcă și a chemat-o la el și fata ar fi mers. Noi căutăm imagini să vedem într-adevăr dacă ea s-a dus cu el, fiindcă noi am urmărit imagini foarte multe, de dimineață, de când a plecat de acasă, până undeva în jurul orei 11:30, unde pierdem orice sursă de informații video.

Reporter: Credeți că ea a plecat în urma unui conflict domestic de acasă, o neînțelegere cu părinții?

Florin Ciobanu, polițist local: Sunt multe date și aspecte care pot fi spuse aici, dar cred că nu e potrivit. Unele provin din anchetă și este și o situație delicată în spatele acestui episod și pe moment nu voi face publice niciun fel de informații pentru că pot crea o imagine nepotrivită întregii probleme.

Reporter: Să sperăm că Sara își va reveni pentru că, din păcate, potrivit organelor de cercetare, s-a confirmat că a avut loc și un raport sexual. Vă mulțumim.

 

 

Liviu Șiman/Agerpres

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Autostrada amânată
Social joi, 17 octombrie 2024, 11:13

Autostrada amânată

Comisia de Licitație a Companiei de drumuri nu a fost în stare să desemneze un câștigător după aproape doi ani de la lansarea procedurii și a...

Autostrada amânată
Piața agroalimentară din Beiuș intră în proces de modernizare | FOTO
Social joi, 17 octombrie 2024, 10:46

Piața agroalimentară din Beiuș intră în proces de modernizare | FOTO

Piața agroalimentară din Beiuș intră în proces de modernizare. Comercianții vor fi mutați într-un spațiu provizoriu.   Primarul...

Piața agroalimentară din Beiuș intră în proces de modernizare | FOTO
Guvernul a decis majorarea salariului minim pe economie
Social joi, 17 octombrie 2024, 10:28

Guvernul a decis majorarea salariului minim pe economie

Salariul minim pe economie va fi de 4.050 lei de la 1 ianuarie – au stabilit miercuri, 16 octombrie, guvernul şi partenerii sociali, reuniţi...

Guvernul a decis majorarea salariului minim pe economie
Deschide ochii! Decizia corectă este la tine!
Social joi, 17 octombrie 2024, 09:42

Deschide ochii! Decizia corectă este la tine!

Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane a lansat campania online „Deschide ochii! Decizia corectă este la tine!”....

Deschide ochii! Decizia corectă este la tine!
Social miercuri, 16 octombrie 2024, 16:48

2 copii din Ilva Mică, dați dispăruți | UPDATE

UPDATE: joi, 17 octombrie Cei doi copii din Ilva Mare, care miercuri, 16 octombrie, au fost daţi dispăruţi după ce, cu o zi înainte, nu s-au mai...

2 copii din Ilva Mică, dați dispăruți | UPDATE
Social miercuri, 16 octombrie 2024, 16:01

A fost decolmatat râul care trece prin Beiuș

Autorităţile bihorene au finalizat decolmatarea cursului de apă care străbate municipiul Beiuş.   Lucrările s-au desfăşurat pe o lungime...

A fost decolmatat râul care trece prin Beiuș
Social miercuri, 16 octombrie 2024, 12:26

Ziua Națională a Alimentației și a Combaterii Risipei Alimentare

În fiecare an, pe 16 octombrie, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) celebrează Ziua Mondială a...

Ziua Națională a Alimentației și a Combaterii Risipei Alimentare
Social miercuri, 16 octombrie 2024, 12:21

Castelul Bánffy de la Bonțida în perioada regimului comunist

„Un dezastru pentru istoria arhitecturii transilvănene, o rușine pentru organele locale care <îl au în grijă> și o pată pe...

Castelul Bánffy de la Bonțida în perioada regimului comunist