Noua lege a pensiilor a trecut de Senat și merge în Camera Deputaților pentru votul final
Proiectul legii pensiilor a trecut rapid ieri de Senat, cu dezbateri marcate de contre între putere și opoziție, având ca principal subiect sursa de finanțare pentru majorările prevăzute în documentul elaborat de Guvern. Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, arăta că, potrivit legii, pensionarii vor beneficia anul viitor de două majorări:
Articol editat de Andrei Cretoiu, 15 noiembrie 2023, 10:05
Odată cu 1 ianuarie, unde vor beneficia toți pensionarii sistemului public de pensii – vorbim de aproximativ 5 milioane de pensionari – iar cu 1 septembrie pensiile se vor recalcula pe noua formulă de calcul din noua lege a pensiilor. Aici contează foarte mult parcursul profesional, contează foarte mult stagiul de cotizare, valoarea indicelui de corecție pe care l-a avut în momentul ieșirii la pensie.PSD și PNL au votat în favoarea documentului și au arătat că proiectul aduce echitate în sistem, are sursa de finanțare sustenabilă, iar pensiile celor 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă. Liderul de grup al PSD, senatorul Lucian Romașcanu:
Nu poți să ai același termen de cotizare, pe aceeași poziție profesională și să ai pensii diferite. Această lege vine cu această corecție.La rândul său, liderul senatorilor liberal, Daniel Fenechiu, a recunoscut că legea este perfectibilă, dar reprezintă un pas înainte. Deși aflată în opoziție, UDMR a votat în favoarea documentului pentru că arătau senatorii uniunii, este binevenită recalculare a pensiilor. În schimb, senatorii USR și AUR, tot din opoziție, s-au abținut de la vot și au criticat faptul că nu au identificat sursa de finanțare sustenabilă, iar proiectul nu asigură echitatea sistemului de pensii. Liderul de grup al senatorilor AUR, Claudiu Târziu:
Legea nu este ce trebuie, nu face dreptate deloc, dimpotrivă, păstrează inechitățile, păstrează toate confuziile, nu e nicio garanție că va fi aplicată nici așa. N-am votat contra legii pentru că o mărire cât de cât e mai bună decât nimic.Documentul, care prevede, în principal, recalcularea celor 4,7 milioane de pensii aflate în plată, ajunge acum la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Pe de altă parte, Blocul Național Sindical va organiza astăzi o conferință de presă pe tema proiectului de lege privind reforma sistemului public de pensii.
Reprezentanții BNS vor prezenta o analiză referitoare la principalele probleme ale proiectului și vor veni cu soluții concrete pentru reforma pensiilor din România.
Noua lege, adoptată ieri de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, prevede o majorare a punctului de pensie cu 13,8% de la 1 ianuarie și o recalculare a pensiilor de la 1 septembrie anul viitor.
Alina Stănuţă (RRA)
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.