Profesorii și personalul din școlile clujene învață să acorde primul ajutor [AUDIO/FOTO]
Având în vedere evenimentele neplăcute care au avut loc in timpul programului școlar în diferite unități de învățământ din țară și pentru a evita situațiile în care personalul școlii nu are cunoștințe de acordare a primului ajutor, care este foarte important în situații de criză, la Colegiului Economic „Iulian Pop” din Cluj Napoca, atât cadre didactice cât și personalul nedidactic a participat la un curs de prim ajutor organizat la inițiativa conducerii unității de învățământ.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 noiembrie 2023, 10:38 / actualizat: 15 noiembrie 2023, 13:43
Având în vedere evenimentele neplăcute care au avut loc in timpul programului școlar în diferite unități de învățământ din țară și pentru a evita situațiile în care personalul școlii nu are cunoștințe de acordare a primului ajutor, care este foarte important în situații de criză, la Colegiului Economic „Iulian Pop” din Cluj Napoca, atât cadre didactice cât și personalul nedidactic a participat la un curs de prim ajutor organizat la inițiativa conducerii unității de învățământ.
Acordarea primului ajutor este o abilitate care ne învață cum să intervenim într-o situație de criză pentru a salva viața unei persoane. Peste 30 de angajați ai Colegiului Economic Iulian Pop din Cluj-Napoca au participat la un curs de prim ajutor care a avut ca obiectiv principal pregătirea membrilor instituției de învățământ în a cunoaște o urgență și a acționa adecvat pentru a ameliora starea victimei. O bună pregătire în domeniul primului ajutor poate face diferența în cazul unei situații de urgență, spune Stanca Ioana Vescan, directorul Colegiului Economic Iulian Pop:
În demersurile făcute de către instituția noastră s-a avut în vedere și noua lege a educației, care prevede participarea obligatorie și periodică la un curs de prim ajutor a întregului personal al unei instituții școlare. Ne propunem ca pe viitor să organizăm și cursuri de prim ajutor cu voluntari de la Crucea Roșie pentru elevii noștri și de ce nu, chiar și pentru părinți. Pentru că foarte multe activități într-un an școlar se întâmplă și pe latura asta extrașcolară și elevii sunt implicați alături de dascăli în activități extrașcolare și bineînțeles că au nevoie să știe în situații de urgență cum să acționeze. (Stanca Ioana Vescan, directorul Colegiului Economic Iulian Pop)
Vom discuta astăzi despre noțiunea de prim ajutor, câteva cuvinte despre anatomie, despre verificarea stării de conștiență sau de inconștiență a unei persoane, cum se verifică semnele vitale, ce ar trebui să facem în anumite situații particulare, cum se face corect resuscitarea cardio-pulmonară și la sfârșit vom discuta câteva aspecte mai particulare, întâlnite în practică, mai frecvent. Vorbim aici de arsuri, cum ar trebui să se trateze, pentru că din practică deja foarte, foarte multă lume folosește niște noțiuni, să le spunem așa, mai împământenite, cum tratăm un copil cu epistaxis, cu sângerare nazală, corect, cum identificăm un accident vascular cerebral, un infarct miocardic, o stare de epilepsie și cum acționăm în astfel de situații particulare. Ce ne interesează de principiu, cel mai mult este cum să se facă anumite manevre, când să se facă și foarte foarte important, ce să nu se facă astfel încât să nu agravăm starea victimei. (Daniel Ureche, medic)
Reporter: Viața unei persoane rănite depinde de momentul acordării primului ajutor, dar și de priceperea celui care intervine în a acorda acest ajutor. Am profitat de prezența doctorului Daniel Ureche și l-am rugat să ne explice cum trebuie să acționăm pentru a acorda primul ajutor într-un caz simplu: sângerarea nazală.
Din punct de vedere medical, se acționează destul de simplu: pacientul se pune în șezut, pe scaun, aplecat în față, astfel încât tot sângele care curge din nas să se exteriorizeze. Nu lăsăm capul pe spate sau întindem pacientul pe jos, pentru că acel sânge o să ajungă în cavitatea bucală, în spatele gurii și există riscul fie să-l înghită, fie la copiii mai mici care plâng, suspină, există riscul de aspirare, să îl tragă în plămâni și atunci cel mai bine este să iasă afară. Îl punem în șezut, a plecat ușor în față, putem să-l punem să își sufle ușor nasul, să iasă cheagurile care s-au format acolo, după care facem compresiune. Dacă curge sânge pe o singură, n-ar apăsăm pe o singură nară, dacă curge pe amândouă, apăsăm foarte puternic pe amândouă și ținem apăsat, copilul respirând pe gură. Dar cel mai important este să știm să-l calmăm și să fim acolo alături de el, pentru că nu este să spunem așa o problemă extrem de gravă. Dacă sângerarea nu se oprește într-un anumit interval de timp de câteva minute, putem fie să sunăm la 112, fie să ne prezentăm în spital pentru un tamponament de specialitate. (Daniel Ureche, medic)
Reporter: Care este opinia dascălilor în ceea ce privește cursurile de prim ajutor, aflăm de la profesorul Sebastian Rășinar:
Pentru noi dascălii, este foarte important să știm să dăm primul ajutor, deoarece putem să ne confruntăm în orice moment, neprevăzut chiar, cu diverse situații. În primul rând, trebuie să știm să ne păstrăm calmul în astfel de situații și trebuie să acționăm conform cunoștințelor pe care le avem și pe care le acumulăm la astfel de cursuri. Multe din cunoștințe le avem, dar totuși trebuie sistematizate și cimentate, pentru că urmarea acestui curs va fi, de fapt, capacitatea dascălilor de a interveni și de a da primul ajutor în situații mai puțin sau mai mult grave. Cursul este binevenit, se face în toate țările civilizate, nu numai dascălii trebuie să cunoască aceste principii ale primului ajutor. Există țări unde legislația chiar obligă la acordarea primului ajutor. Există țări în care ești sancționat caz penal în cazul în care nu acționezi și nu dai primul ajutor. La noi, această situație de acordare a primului ajutor, mai ales în școli, este ceva foarte important înainte de sosirea echipajelor de urgență. (Sebastian Rășinar, profesor)
Reporter: Este important cu toții să știm să acordăm primul ajutor, astfel încât persoanele care sunt rănite să aibă mai multe șanse de recuperare sau de supraviețuire.
Text/audio/foto: Rodica Tulbure
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.