Când vine vorba de fericirea popoarelor, un grup de țări iese adesea în evidență – țările scandinave. Clasamentul World Happiness Report ne arată unde în lume își găsesc oamenii fericirea. Publicat anual, raportul analizează șase domenii – libertate, corupție, speranță de viață, generozitate, sprijin social și PIB.
Articol editat de cristina.rusu,
16 noiembrie 2023, 06:00 / actualizat: 16 noiembrie 2023, 9:08
Când vine vorba de fericirea popoarelor, un grup de țări iese adesea în evidență – țările scandinave. Clasamentul World Happiness Report ne arată unde în lume își găsesc oamenii fericirea. Publicat anual, raportul analizează șase domenii – libertate, corupție, speranță de viață, generozitate, sprijin social și PIB.
1. Finlanda – Ocupând prima poziție în clasament, se remarcă printr-o rată scăzută a corupției, o calitate înaltă a vieții și guvernare eficientă. Densitatea pădurilor și amenințările scăzute o fac una dintre cele mai pașnice țări din Europa.
2. Danemarca – Sistemul de sănătate și educație din Danemarca, care funcționează bine, împreună cu PIB-ul său ridicat pe cap de locuitor, o situează pe locul al doilea. Libertatea cetățenilor de a lua decizii de viață menține nivelul ridicat de fericire din țară.
3. Norvegia – Fosta deținătoare a primei poziții, continuă să atragă cu bunăstare și securitate socială. Rămâne una dintre țările lider în indicele de prosperitate.
4. Islanda – Cu educația și asistența medicală gratuite, impozite scăzute și corectitudine, se află pe locul patru. Acest paradis insular atrage din ce în ce mai mulți vizitatori și își menține poziția bună în clasament.
5. Olanda – Se remarcă prin rețeaua sa puternică de securitate socială și societate echitabilă, care contribuie la poziția sa bună în clasament.
6. Elveția – O economie înfloritoare, o educație de clasă mondială și un aer curat fac din Elveția un loc de dorit pentru a se trăi. Speranța mare de viață este un alt factor care o menține în top 10.
7. Suedia – Cu vremea sa rece și orașele frumoase, se numără printre cele mai fericite țări. Corupția scăzută și speranța mare de viață fac din țară un loc căutat pentru a se trăi.
8. Noua Zeelandă – Una dintre singurele două țări din afara Europei în top 10, atrage prin peisajele sale frumoase și liniște, oferind o viață fericită cetățenilor și vizitatorilor săi.
9. Canada – Speranța mare de viață, frumusețea naturală remarcabilă și o populație prietenoasă fac din Canada una dintre țările preferate pentru a trăi în America de Nord.
10. Austria – Combină sprijinul social ridicat și libertatea pentru cetățenii săi. Capitala Viena este cotată drept cel mai plin de viață oraș din lume, sporind și mai mult calitatea vieții.
Potrivit datelor din clasament, Bulgaria ocupă locul 97 din 156 de țări. În comparație cu vecinii, țara se situează pe umilul loc 97, cu țări precum Camerun, Bhutan și Libia înaintea sa.
România, Serbia, Turcia, Grecia și Macedonia de Nord sunt, de asemenea, înaintea sa în acest clasament. Țările scandinave continuă să dicteze ritmul în clasamentul celor mai fericite țări din lume. Factori precum sprijinul social, libertatea și calitatea vieții joacă un rol cheie în acest succes.
Bulgaria, în ciuda provocărilor cu care se confruntă, se poate inspira din aceste exemple și poate lucra pentru a-și îmbunătăți situația, păstrând caracteristicile unice care fac țara unică la scară globală. (www.actualno.com)