Prima pagină » Diverse » Cele două perioade ale vieții în care femeile îmbătrânesc mai repede
Cele două perioade ale vieții în care femeile îmbătrânesc mai repede
Foto: Pixabay
Viața unei femei este punctată de multe evenimente: primele menstruații, sarcină, menopauză…Organismul este pus la încercare.
Articol editat de cristina.rusu,
18 noiembrie 2023, 12:00 / actualizat: 18 noiembrie 2023, 19:25
Viața unei femei este punctată de multe evenimente: primele menstruații, sarcină, menopauză…Organismul este pus la încercare.
Deși anumiți factori precum fumatul și alimentația necorespunzătoare favorizează îmbătrânirea accelerată a corpului, femeile nu sunt egale cu bărbații când vine vorba de îmbătrânire.
Într-adevăr, un studiu recent realizat de Institutul de Genomică din Beijing din China a arătat cele două decenii în care femeile îmbătrânesc mai repede.
Femeile îmbătrânesc mai rapid în jurul vârstei de 30 (vârsta medie a sarcinii) și 50 (vârsta medie a menopauzei).
La acest studiu au participat 113 femei cu vârsta cuprinsă între 20 și 66 de ani și în stare bună de sănătate. Au fost analizați mai mulți parametri, precum lungimea telomerilor (fragmente de ADN care protejează cromozomii), dimensiunile faciale și markerii epigenetici (semne de influență a genelor de către mediu).
Femeile au fost întrebate despre dieta și stilul lor de viață.
Mâncatul sănătos ajută la păstrarea tinereții
Descoperirile studiului le-au permis oamenilor de știință să afirme că femeile tind să fie biologic „mai tinere” decât vârsta lor reală dacă țineau o dietă sănătoasă, bogată în cereale și fructe.
30 și 50 de ani: perioade de îmbătrânire accelerată a corpului feminin
O altă dată dezvăluită de studiu, participanții cu vârsta de 30 și 50 de ani au avut, în general, o rată de îmbătrânire mai rapidă.
Hormonii ar fi implicați pentru că tocmai la aceste două vârste, în general, femeile nasc și au menopauză, așa cum a subliniat unul dintre cercetători, Weiqi Zhang:
Aceste rezultate indică faptul că rata de îmbătrânire a femeilor ar putea fi, cel puțin parțial, reglementate de sistemul de reglare hormonală.
Interesant este că femeile cu vârsta de 45 de ani și peste care au urmat terapie de substituție hormonală pentru a trata simptomele menopauzei au îmbătrânit mai încet.
Terapia de substituție hormonală poate atenua declinul hormonilor circulanți, potențial încetinind rata de îmbătrânire, a spus Weiqi Zhang.
Sarcina, o tulburare hormonală în viața femeilor
Sarcina aduce o multitudine de tulburări în corpul unei femei, începând cu hormonii.
Hormonul gonadotropină corionică (HCG) este produs chiar la începutul sarcinii pentru a permite ovulului să se implanteze în uter.
Progesteronul și estrogenul sunt produse în cantități mai mari în organism în timpul sarcinii. Acești hormoni vor permite, printre altele, gestația și dezvoltarea fătului.
Oxitocina acționează la nivelul nașterii permițând declanșarea acesteia.
Prolactina este secretată după naștere pentru a permite laptelui să curgă.
Menopauza: modificările hormonale pe care le induce
La fel ca și sarcina, menopauza deranjeaza hormonii din corpul femeilor.
Nivelurile de estrogen și progesteron scad, ceea ce duce la mai multe simptome.
RADIO ANTENA SATELOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.