Prima pagină » Diverse » Includeți acest aliment în dieta zilnică și veți avea numai de câștigat!
Includeți acest aliment în dieta zilnică și veți avea numai de câștigat!
Foto: Radio Cluj
Oamenii de ştiinţă americani au descoperit că o porţie zilnică de căpşuni poate îmbunătăţi starea de spirit, poate atenua simptomele depresiei şi poate reduce problemele de memorie la persoanele de vârstă mijlocie. În acest scop, este necesară includerea căpşunilor în meniu în fiecare zi, timp de 12 săptămâni.
Oamenii de ştiinţă americani au descoperit că o porţie zilnică de căpşuni poate îmbunătăţi starea de spirit, poate atenua simptomele depresiei şi poate reduce problemele de memorie la persoanele de vârstă mijlocie. În acest scop, este necesară includerea căpşunilor în meniu în fiecare zi, timp de 12 săptămâni.
Căpşunile sunt utile în combaterea demenţei şi depresiei
„Demenţa este un termen care include multe boli diferite pentru care nu există vindecare. Nu este clar când sau dacă va exista vreodată o terapie eficientă. Prevenirea şi atenuarea efectelor acesteia prin alegeri alimentare şi stil de viaţă este în prezent cea mai bună abordare pe care o avem”, explică profesorul Robert Krikorian de la Centrul Academic de Sănătate de la Universitatea Cincinnati din Ohio.
Pentru studiu, specialiştii au monitorizat cinci bărbaţi şi 25 de femei. Un grup a primit pudră de căpşuni preparată din fructe întregi care au fost tocate, liofilizate (congelate şi uscate) şi măcinate. Al doilea grup a primit o pulbere concepută pentru a avea acelaşi aspect, gust şi conţinut de carbohidraţi ca şi pudra de căpşuni. Porţiile zilnice au fost sigilate în pachete, fiecare conţinând 13 grame de pudră de căpşuni, aproximativ o cană de căpşuni. După 12 săptămâni, participanţii cărora li s-a administrat pudră de căpşuni au făcut mai puţine greşeli la o sarcină de învăţare a unei liste de cuvinte. În plus, au raportat niveluri mai scăzute de simptome depresive. Profesorul Krikorian a adăugat:
„Descoperirile noastre se datorează probabil efectului antiinflamator al antocianilor conţinuţi în căpşuni. Am dorit să lucrăm cu o populaţie de vârstă mijlocie şi supraponderală, deoarece se crede că demenţa se dezvoltă de-a lungul deceniilor. În plus, inflamaţia contribuie probabil la tulburări metabolice precum obezitatea, prediabetul şi diabetul de tip 2”.
Căpşunile sunt foarte benefice, deoarece o cană din aceste fructe oferă 100% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Conţin, de asemenea, acid folic, potasiu, fibre, fitosteroli şi polifenoli. Rezultatele studiului au fost publicate în revista „Nutrients”. (www.novini.bg)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.