Ascultă Radio România Cluj Live

Nu e bine, copii! – stand-up comedy cu Dragoș Pop [AUDIO]

Dragoș Pop: foto: Radio Cluj

Teatrul Național Cluj-Napoca vă invită sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 19:00, la premiera Nu e bine, copii!, un spectacol de stand-up comedy inteligent, actual, pentru cei care nu se iau niciodată (prea) în serios.

Nu e bine, copii! – stand-up comedy cu Dragoș Pop [AUDIO]
Foto: Dragoș Pop: foto: Radio Cluj

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 23 noiembrie 2023, 19:19 / actualizat: 24 noiembrie 2023, 14:48

Teatrul Național Cluj-Napoca vă invită sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 19:00, la premiera Nu e bine, copii!, un spectacol de stand-up comedy inteligent, actual, pentru cei care nu se iau niciodată (prea) în serios.

Cu o experiență de aproape 20 de ani în stand-up comedy, actorul Dragoș Pop revine pe scena mare a Naționalului clujean cu un show ce decantează, prin umorul caracteristic, metehne pe care societatea le-a normalizat, gesturi devenite automatisme, contradicții înglobate în firescul cotidian și prejudecăți care, odată scoase la iveală, sunt o sursă inepuizabilă de amuzament. În acest nou spectacol interactiv, spectatorul va avea ocazia să își reevalueze convingerile și să își exerseze simțul umorului sub asaltul unei comedii curajoase, ce comentează cu o (auto)ironie fină absurdul traiului noastre de zi cu zi.

Inspirându-se din viață și din ridicolul inerent sensibilităților contemporane, tot mai greu de satisfăcut într-o lume atinsă de morbul corectitudinii politice, Dragoș Pop își construiește fiecare stand-up cu o migală documentaristică care îi garantează relevanța și impactul. Dincolo de garanția unui râs eliberator, spectacolele sale își asumă și un rol curativ, mizând pe capacitatea comediei de a schimba lumea prin reflectarea ei într-o oglindă răsturnată.

„O să vorbesc despre ardeleni, o să fie și vreo 40 de one-line-re în care o să vorbesc despre relația mea cu ungurii, cu unguroaica mea – soția mea, mai exact. O să vorbesc despre bărbați și cum ajung să se sensibilizeze. O să vorbesc despre Social Media și despre prietenul nostru cel mai bun – Algoritmul. O să vorbesc un pic despre limba română, despre niște spioni, despre lumea teatrului… O să fie funny. O să fie multe și cu tentă erotico-sexuală, dar nu hardcore. Și, evident, voi vorbi despre prostiile de zi cu zi: de ce nu se mai aduc flori la întâlnire, de ce îi urăsc pe trotinetiști, de ce se înghesuie lumea la intrarea în autobuz, de ce la magazine se schimbă mereu locul produselor…”, povestește actorul.

L-am provocat pe actorul Dragoș Pop să detalieze în legătură cu una din temele abordate în spectacol:

Anca Brășfălean: Una dintre temele de care se ia și în care ne ia actorul Dragoș Pop sunt maghiarii. Așa că le-am întrebat dacă mai e ceva nou pe acest front și care sunt problemele lui cu maghiari.

Dragoș Pop: Sincer, eu nu am probleme cu maghiari, am foarte mulți prieteni unguri, doar că ei nu știu că sunt unguri, încă. Nu am nicio problemă, pe bune. Am foarte mulți prieteni unguri, dar…

Anca Brășfălean: Totuși, un dar…

Dragoș Pop: Da, totuși am probleme zilnice, pentru că soția mea este unguroaică și în consecință, nu poți să un trai liniștit, ardelenesc atâta timp cât vine cineva din pusta talmucă și te acidulează, astfel încât îți faci un program elaborat pe care tu nu-l poți îndeplini. În consecință, nu te consideri meritoriu pentru a fi în relație cu un ungur, deci cuceritor, în consecință, trebuie să rămâi în peșteră. Astfel, eu stau legat în beci zi de zi. Dar, trecând peste asta, când mă eliberează soția de unele sarcini, pot să văd și eu cerul și pot să cânt Deșteaptă-te, române.

Anca Brășfălean: Înainte de premiera de sâmbătă, Dragoș Pop ne duce puțin în culisele spectacolului și ne explică scurt mecanismul.

Dragoș Pop: Există o teorie a comediei și mai ales a stand-up-ului, care se numește valvă de presiune, teoria valvei de presiune, și anume această teorie se leagă de stereotipuri, de tabu-uri și se leagă de problemele pe care le emană societatea, care sunt în societate, chiar și dacă într-o formă reziduală, benignă, să spun da, ele alterează cumva armonia socială și aceste probleme, între ghilimele, eu le duc, le scot la suprafață și astfel funcționează stand-up comedy-ul, ca o valvă de presiune. Și ceea ce vreau să scot în evidență este relația asta, relația asta care este întotdeauna benefică. Relația asta care poate fi tensionată, poate fi de drag, poate fi compozită, în sensul că conține cultură, istorie, am mai spus, stereotipuri, tabu-uri, dar conține și foarte multă iubire. Eh, acuma ungurii au pretenții, noi avem pretenții. Pretențiile astea sunt divergente, se ciocnesc. Bang! Acolo e comedia, doar trebuie să pui lupa și să o prezinți într-o manieră evident încărcată de umor, în consecință, inteligentă – să nu lezezi pe nimeni, asta e în primul rând, pentru că nu ai de ce să lezezi pe cineva. Mai ales când faci stand-up comedy, indiferent cât de violent e materialul.

Anca Brășfălean: Cât de interactiv e spectacolul? Aceasta-i marea întrebare, ca să știm dacă ne luăm bilet în spate sau în față.

Dragoș Pop: Spectacolul este, ca de obicei, interactiv. Se vede că nu ați fost la niciunul dintre spectacolele mele. Vă mulțumesc mult. Sperăm sperăm să nu fie și ultimul. Primul și ultimul la care veniți… E interactiv, în sensul că eu voi adresa întrebări, voi cere sugestii, voi cere păreri, iar lumea pur și simplu poate să strige din sală, poate să strige orice, poate să vorbească cu mine. Cu cât vorbesc mai mult, cu atât devine mai interesant, mai funny, pentru că improvizăm. De obicei, mă luam de cei din primul rând, interacționam – hackling se numește – făceam cu cei din primul rând, le puneam întrebări ș.a.m.d. după care le răsturnam cumva pentru că, totuși, comedia înseamnă și comedies cruelty, adică cruzime, dar comedie și contrast, adică le creșteam abilitățile, creșteam calitățile, virtuțile ș.a.m.d. urmând ca în partea a 2-a a spectacolului să demolez tot ceea ce am construit și prin contrast, să iasă comedia. Dar acesta, v-am spus, este un show extrem de soft, este calin, este dulce, este drăguț și cred că este cel mai bun show pe care l-am făcut în viața mea pentru că am ajuns la maturitate. De asta se numește ”Nu-i bine copii!”, pentru că îi tratez pe toți precum copiii mei. Sper să vină oamenii și să nu-mi spună neapărat tata din prima. Sper să vină, să se amuze, să se distreze. La urma urmei, despre asta e: să lăsăm toate barierele jos, să dăm cel de-al 4-lea perete care în teatru, știți că funcționează între cei patru pereți, dar noi deschidem acest perete sau îl dărâmăm acest perete, care este peretele dintre actor, între scenă și public, astfel încât între trei pereți, într-o cameră să fim toți în aceeași cameră, în aceeași vibrație, în aceeași apă. În consecință, cu barierele jos, să ne putem spune lucruri simpatice, dar adevărate.

Anca Brășfălean: Nu-i bine, copii! e totuși un spectacol pentru adulți și mai ales pentru cei care nu se iau prea în serios. Așa că l-am rugat pe Dragoș Pop să ne dea un pont pentru a nu ne lua prea în serios.

Dragoș Pop: Dimineața, înainte de a începe ziua, dezbracă-te, uită-te în oglindă. Dacă ți se pare că ești fermecător, iată, te iei extrem de mult în serios! Dacă mai ai de lucrat la tine, o, Jesus, gândește-te că sunt 8 miliarde de oameni în aceeași situație.

Anca Brășfălean: Sâmbătă, la Teatrul Național, în premieră, spectacolul de stand-up comedy Nu-i bine, copii! îi așteaptă pe toți adulții care au chef să încheie săptămâna râzând.

Dragoș Pop/Foto: Radio Cluj

 

Sursă: comunicat de presă

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

„BLACK FRIDAY” la Consiliul Județean Cluj
De prin Cluj marți, 5 noiembrie 2024, 10:07

„BLACK FRIDAY” la Consiliul Județean Cluj

Instituția se adaptează și în acest an trendului perioadei de reduceri, prin diminuarea timpilor de emitere a documentelor depuse online.  ...

„BLACK FRIDAY” la Consiliul Județean Cluj
Concurs de arhitectură organizat la Cluj-Napoca
De prin Cluj luni, 4 noiembrie 2024, 15:55

Concurs de arhitectură organizat la Cluj-Napoca

Concursurile de arhitectură sunt necesare, dar încă puține în România, este concluzia dezbaterii „Concursul de arhitectură ca standard...

Concurs de arhitectură organizat la Cluj-Napoca
Sterilizări gratuite a câinilor și pisicilor cu stăpân
De prin Cluj luni, 4 noiembrie 2024, 11:02

Sterilizări gratuite a câinilor și pisicilor cu stăpân

Luni, 4 noiembrie, începe programul de sterilizare gratuită a câinilor și pisicilor cu stăpân din Cluj-Napoca.   Pentru a beneficia de...

Sterilizări gratuite a câinilor și pisicilor cu stăpân
Cum să ne creștem copiii în era digitală – prima conferință la Cluj-Napoca
De prin Cluj duminică, 3 noiembrie 2024, 00:00

Cum să ne creștem copiii în era digitală – prima conferință la Cluj-Napoca

Cum să ne creștem copiii în era digitală este tema centrală a unei conferințe de amploare, care va avea loc în 12 noiembrie, la Cinema...

Cum să ne creștem copiii în era digitală – prima conferință la Cluj-Napoca
De prin Cluj vineri, 1 noiembrie 2024, 14:02

Instalație interactivă din materiale reciclabile obținute prin implicarea noastră

Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociația Conexio, la inițiativa FERRO GROUP, lansează un proiect de...

Instalație interactivă din materiale reciclabile obținute prin implicarea noastră
De prin Cluj vineri, 1 noiembrie 2024, 12:46

NU aruncați medicamentele la gunoi! Vă spunem noi unde

Aceasta este principala informație pe care Colegiul farmaciștilor, Direcția de Sănătate Publică și Prefectura vor să o transmită...

NU aruncați medicamentele la gunoi! Vă spunem noi unde
De prin Cluj vineri, 1 noiembrie 2024, 11:53

Peluza Șepcile Roșii, voluntară la curățat mormintele clujenilor

Și în acest an, pentru Luminație, a fost oganizată o acțiune de amenajare a mormintelor la care au participat membrii Peluzei Șepcile Roșii,...

Peluza Șepcile Roșii, voluntară la curățat mormintele clujenilor
De prin Cluj miercuri, 30 octombrie 2024, 15:57

Se lansează muzeul virtual Emil Isac

Muzeul virtual Emil Isac va fi lansat joi, 31 octombrie, la ora 12.00, la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj.   Publicul este...

Se lansează muzeul virtual Emil Isac