Firme mici, impozite mari
Noile măsuri fiscale anunţate să intre în vigoare de anul viitor îi îngrijorează pe administratorii firmelor mici care nu ştiu cum se vor descurca.
Articol editat de Andreea Leonid, 24 noiembrie 2023, 17:17
Articol editat de Andreea Leonid, 24 noiembrie 2023, 17:17
În Bistrița-Năsăud sunt aproximativ 8.000 de firme de acest fel și, prin Camera de Comerț și Industrie, cer guvernului să ia alte măsuri pentru a crește încasările la bugetul statului, reducerea aparatului bugetar și reformarea administrativă a țării, altfel, spun ei, sunt împinși către faliment.
Reporter: Cota de impozitare pentru micro-întreprinderi, care va crește și de trei ori de anul viitor, le creează probleme administratorilor de firme aflați la început de drum. Emilia Morariu, consultant de business:
Se complică situația începătorilor și firmelor care sunt în poziția de creștere. Avem opt start-up-uri care pornesc cu impozitul pe salariu mărit, cu salariu brut mărit de la 2800 la 3300, care vor intra pe factură și alte lucruri.
Reporter: Mulți dintre patronii de firme mici amenință că vor renunța, adaugă Paraschiva Sigartău, expert contabil:
Când eu le-am comunicat la administratori ce urmează, majoritatea își închid firmele, așa mi-au spus, ăștia mici.
Reporter: Președintele Camerei de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, Vasile Bar, consideră că statul poate găsi alte metode de a face rost de bani:
De exemplu, o soluție și poate cea mai simplă soluție de reducere a numărului bugetarilor, pentru că nu e normal să avem în România un număr așa mare de bugetari. Și cheltuielile sunt așa de mari!
Reporter: Firmele mici din județul Bistrița-Năsăud au o pondere de 90% din totalul companiilor.
Cristiana Sabău (RRA)
Foto: Monstera Production/Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.