OMS: Consumul excesiv de antibiotice dăunează grav eficacității acestora
Lansat în 2002, sloganul „Antibioticele nu sunt automate” este și astăzi la fel de relevant.
Articol editat de cristina.rusu, 24 noiembrie 2023, 09:30
Articol editat de cristina.rusu, 24 noiembrie 2023, 09:30
Consumul excesiv de antibiotice subminează periculos eficacitatea acestora și crește rezistența la antimicrobiene, care ar putea fi responsabilă pentru 10 milioane de decese în întreaga lume până în 2050, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
În timp ce AMR, rezistența la antimicrobiene (inclusiv la antibiotice), este un fenomen natural, dezvoltarea și răspândirea super-bacteriilor este accelerată de utilizarea abuzivă a antimicrobienelor, făcând infecțiile mai dificil de tratat eficient, a deplâns într-un comunicat OMS Europa, care include 53 de țări și se extinde în Asia Centrală.
Organizația ONU estimează că, fără intervenție imediată, AMR ar putea provoca până la 10 milioane de decese pe an până în 2050. O observație făcută deja de un economist englez în 2016.
Principala sursă de îngrijorare a autorităților sanitare: prescrierea incorectă.
Un studiu realizat în 14 țări din regiune, situate în Europa de Est și Asia Centrală, arată că motivele invocate pentru a justifica administrarea de antibiotice sunt în 24% din cazuri răceli urmate de simptome de gripă (16%), boli ale gâtului (21%) și tuse (18%).
Această situație este îngrijorătoare, deoarece aceste simptome sunt adesea cauzate de viruși împotriva cărora antibioticele nu sunt eficiente, subliniază comunicatul de presă.
În anumite țări, peste 40% dintre antibiotice au fost obținute fără sfatul medicului, o cifră de cinci ori mai mare decât cea măsurată în Uniunea Europeană, conform unui studiu din 2022.
Pentru OMS, un alt pericol al rezistenței la antibiotice este exacerbarea inegalităților, deoarece persoanele cel mai puțin educate și cu cele mai mici venituri sunt cele care au cele mai proaste practici, potrivit studiului. (www.20minutes.fr)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.