Experţii demontează anumite mituri despre centurile de siguranţă
Există mai multe concepţii greşite care persistă în rândul şoferilor cu privire la utilizarea centurilor de siguranţă.
Articol editat de cristina.rusu, 28 noiembrie 2023, 15:47
Articol editat de cristina.rusu, 28 noiembrie 2023, 15:47
Unii cred că este mai sigur să conduci în oraş fără centură de siguranţă, iar alţii consideră că pasagerii din spate nu ar trebui să poarte centura. Cu toate acestea, experţii susţin contrariul.
În primul rând, conform regulilor de circulaţie, dacă scaunul este echipat cu centură de siguranţă, persoana care stă pe acesta trebuie să o poarte. Dacă există două centuri de siguranţă pe bancheta din spate, acestea trebuie utilizate. În cazul unui accident, centura de siguranţă va proteja atât persoana care o poartă, cât şi ceilalţi pasageri de rănire gravă sau poate chiar salva vieţi.
Centura de siguranţă trebuie purtată şi în oraş, chiar dacă ni se pare că este o călătorie scurtă sau „sigură”. Chiar şi accidentele minore pot provoca răni, dacă şoferul şi pasagerii ignoră regulile de siguranţă. Situaţia se poate schimba imprevizibil în câteva secunde, aşa că nu trebuie să neglijăm securitatea, chiar dacă ne aflăm la volan într-un oraş gol.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătăţii (OMS), purtarea centurii de siguranţă reduce de mai multe ori severitatea rănilor provocate de accidentele rutiere. Scaunele pentru copii au un efect similar. Acestea pot reduce mortalitatea provocată de accidente rutiere în cazul copiilor cu 54% şi riscul de rănire cu 70%. (www.novini.bg)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.