Hacking Work News
Bun găsit la Hacking Work News, eu sunt Ioana Szabo și vin cu veștile care te duc la serviciu, nu la scârbiciu.
Articol editat de cristina.rusu, 29 noiembrie 2023, 06:00 / actualizat: 22 martie 2024, 13:54
4 milioane de români trăiesc azi la limita subzistenței. Datele recente arată că țara noastră se află pe ultimul loc în Europa în privința sărăciei, comparabilă doar cu Letonia și Bulgaria. Mai mult, numărul românilor care se confruntă cu dificultăți majore de ordin material și social a crescut până la un sfert din populația țării. Cei mai vulnerabili sunt copiii, precum și femeile cu un nivel scăzut de educație. Există însă un contrast mare între regiunile României. Dacă în Sud-Est, aproape jumătate din populație se confruntă cu sărăcia, în zonele mai dezvoltate, precum București-procentul scade la 20%. Fără ajutoarele sociale, alocații și pensii, situația ar fi fost și mai dificilă – aproape jumătate din populație s-ar fi aflat sub pragul sărăciei.
Perfecționismul și Obezitatea, pericole reale pentru sănătate și afaceri. În studiile recente, experții iau în vizor costurile ascunse pe care perfecționismul și obezitatea le au în viețile noastre. Fostul CEO al IBM, Ginni Rometty, a evidențiat recent toxicitatea perfecționismului. Deși poate trece adeseori drept calitate, perfecționismul unui lider inhibă de fapt progresul și demotivează angajații. Studiile confirmă acest impact, arătând că perfecționismul afectează grav doi din cinci copii și adolescenți. Acest procent transformă tendința într-o problemă majoră de sănătate publică, ce își pune amprenta grav și asupra mediilor de lucru.
În paralel, un studiu Harvard spune că obezitatea vine la pachet cu un randament mai scăzut la muncă. Altfel spus, obezitatea duce la absențe mai frecvente din cauza problemelor de sănătate, dar și la o scădere a performanței la locul de muncă.
În România, situația este alarmantă, deoarece 58% dintre adulți sunt supraponderali, iar 11% sunt deja înregistrați cu un grad de obezitate. Această realitate amplifică riscurile de sănătate, iar Organizația mondiala a Sănătății avertizează că obezitatea ar putea deveni în curând o cauză principală a cancerului. Depășind chiar fumatul.
Angajații pun roboții la muncă și folosesc inteligența artificială în Secret, dar nu se sfiesc să culeagă laurii. Mai precis, aproape trei sferturi dintre angajații lumii antrenează roboți să lucreze pentru ei, prezentând rezultatele ca fiind propriile realizări. Cei mai mulți angajați folosesc tehnologii generative la locul de muncă fără ca șefii să știe. Mai mult, 41% ar putea exagera abilitățile lor legate de limbajul acestor platforme pentru a avansa în carieră, iar previziunile sunt de partea lor. Până în anul 2030, se așteaptă o creștere de 22% a angajărilor în domeniul inteligenței artificiale. Cursurile online ce vizează astfel de competențe practice în utilizarea inteligenței artificiale devin din ce în ce mai populare, iar angajații investesc în aceste cursuri pentru a rămâne competitivi pe piața muncii.
Atât pentru zi, eu sunt Ioana Szabo și îți mulțumesc că urmărești Hacking Work la radio, dar și online. Caută edițiile noastre complete de newsletter, podcastul și articolele de blog, ca să mergi la serviciu, nu la scârbiciu. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși și data viitoare.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.