Din perspectiva profesioniștilor din domeniul modei, moda în sine, cu toate constructele și practicile sale este o treabă cât se poate de serioasă, lucru perfect detectabil și în ceea ce am decis să vă prezentăm astăzi și în câteva interviuri viitoare.
Articol editat de cristina.rusu,
30 noiembrie 2023, 06:00 / actualizat: 30 noiembrie 2023, 12:46
Din perspectiva profesioniștilor din domeniul modei, moda în sine, cu toate constructele și practicile sale este o treabă cât se poate de serioasă, lucru perfect detectabil și în ceea ce am decis să vă prezentăm astăzi și în câteva interviuri viitoare.
O serie de trei seminarii desfășurate în sistem circuit închis au fost organizate de Asociația Departamentul Creativ împreună cu- deja binecunoscut publicului- Departamentul Modă/Design Vestimentar din Universitatea de Artă și Design, cu sprijinul consistent al UAD, axate, de data aceasta pe conceptul de business și de management al proiectului, idee binevenită în contextul absolvirii studenților din anii terminali de licență și master, susținut temeinic de un mega brand sponsor ce nu mai are nevoie de nici o prezentare pe piața globală a detergenților, partener tradițional și temeinic al Departamentului Modă/Design vestimentar, în parteneriat instituțional cu rețeaua de cafenele de specialitate înființată la Cluj-Napoca în 2015 și extrem de apreciată de consumatori.
În același spațiu cu valențe industriale de pe strada Horea nr. 5, în care a avut loc expoziția UAD Fashion în cadrul Creative Sustenability Week de la începutul lunii octombrie, de această dată, participanții, printre care și subsemnata, au putut asculta o serie de dezbateri extrem de interesante legate de modul cum începi, cum conturezi un proiect, cu toate etapele, resursele și factorii necesari a fi luați în calcul în momentul când dorești să creezi un business de succes.
Această prezentare necesită JavaScript.
Doamna Olga Stanciu, consultant de afaceri și mentor pentru start-ups, cu experiență de peste 30 de ani și practică susținută într-una dintre cele mai cunoscute și apreciate firme de lenjerie atât din perspectivă națională cât și internațională, și doamna Lavinia Toma– comunicator strategic, mentor și coach creativ, curator pentru tinere talente, cu tot atâția ani de experiență și expertiză numărați în multinaționala specializată pe detergenți de care am pomenit adineaori, sunt cele două doamne și prietene care susțin teoretic și practic aceste workshop-uri de business si management de proiect.
Această prezentare necesită JavaScript.
Oricât de plictisitor ar putea suna inițial, acestea au fost extrem de ofertante nu doar prin informația furnizată și claritatea demersului ci mai ales prin prestația deosebită și implicată a celor două speakere, cu exemple pe înțelesul studenților ce, cu siguranță, nu s-au lovit încă de termeni cu rezonanță economică, care ar putea pune pe fugă orice creativ.
Cât de importantă este echipa în conturarea unui proiect- o noțiune pe care, poate, un artist ar putea-o respinge din start- tipologiile membrilor echipei cu misiunile lor specifice în cadrul proiectul ca și etapele dezvoltării unui proiect viabil de business sunt doar câteva din momentele cheie menționate succint aici, ale celor două seminarii desfășurate până la această dată.
Partea practică în care fiecare dintre cei prezenți a trebuit să dea o definiție scurtă pentru ceea ce înseamnă moda în accepțiune personală, cu post-it-uri lipite pe un panou, de unde apoi s-au cules noțiunile cheie pentru elaborarea unei viitoare colecții concepute special pentru brandul de detegenți, atribuirea de roluri conforme cu tipologiile existente în orice echipă de la leader la executant, creativ sau cârcotaș, au făcut sesiunile extrem de vii și incitante și pe placul studenților, și nu doar al lor, mărturisesc.
Oportunitatea deosebită de-a oferi, astfel, cadre extracurriculare pentru completarea educației formale din cadrul universității este un concept lăudabil ce aparține Asociației Departamentului Creativ, prin directorul său implicat și activ, conf. dr. Lucian Broscățean, cu o viziune ce trebuie ipotetic, să integreze multiplele abordări ale acestei frumoase meserii. Puse la dispoziția tinerilor în formare, acestea nu pot decât să construiască punți și inițiative.
Unul dintre îndemnurile d-nei Olga Stanciu, amuzant dar și realist a fost acela de-a face sport. Sportul te disciplinează și te învață să funcționezi în echipe. Cel de-al doilea a fost să privim două documentare: Beckham și Jordan. Exercițiu, muncă, disciplină, echipă- ingrediente pentru un potențial succes.