Ascultă Radio România Cluj Live

”Din bucătăria bunicii – rețete tradiționale ilustrate pentru copii” [FOTO/ AUDIO]

Este o inițiativă care și-a propus recuperarea rețetelor vechi ale comunităților etnice din Maramureș.

”Din bucătăria bunicii – rețete tradiționale ilustrate pentru copii” [FOTO/ AUDIO]

Articol editat de Andrei Cretoiu, 30 noiembrie 2023, 13:12 / actualizat: 1 decembrie 2023, 10:28

Pe lângă acest volum de rețete, proiectul a inclus și amenajarea unei zone gastronomice în Muzeul Satului Maramureșan și mai multe ateliere educative de gastronomie, la care au participat copiii de la Centrul Școlar de educație Incluzivă Sighetu Marmației. 

Au vorbit la Radio Sighet despre acest proiect muzeografii Dănuța Boboșan și Nicoleta Nemeș.

Care a fost perioada de desfășurare a proiectului Gust de Maramureș?

Nicoleta Nemeș: Proiectul a început pe 1 februarie și a avut o perioadă de derulare de aproximativ 10 luni. Până pe 10 noiembrie am finalizat proiectul. A fost un proiect mai amplu, un proiect care ne este drag sufletului nostru, în care am făcut cercetare, de această dată pe Valea Vișeului. Am întâlnit doamne foarte drăguțe, foarte deschise în a ne oferi informații vizavi de tot ceea ce înseamnă bucătăria tradițională specifică localității și zonelor.

Muzeul Maramureșan a mai avut un proiect asemănător, intitulat Maramureș GastroEtnoArt. De ce de această dată v-ați îndreptat atenția spre copii și ați ales să ilustrați aceste rețete în proiect?

Dănuța Boboșan: Noi am avut niște ateliere educative cu copiii, cu copiii de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă. Și copiii sunt extraordinar de deschiși într-ale bucătărelii, ca să zic așa. Le place, se joacă cu aluatul, să facă forme și pe lângă asta sunt unele rețete tradiționale de care copiii sunt atrași sau pe care ar trebui să le cunoască. Deci niște feluri de mâncare pe care le făceau bunicile lor și ei sunt încântați să ia contact cu aceste feluri de mâncare.
Noi chiar am spus că unele feluri de mâncare, de exemplu, îți aduc mirosul bunicii. În momentul în care se gătește în familie, să zicem, se transmit tot felul de amintiri, de povești de la părinți înspre copii, de la bunici înspre copii. O joacă pur și simplu în bucătărie, cu diverse ingrediente și evident că-și dezvoltă diverse abilități. De fapt, sunt mult mai multe lucruri care intră în joc și cu care copiii pot rămâne sau își pot forma anumite abilități, deprinderi.

Ne puteți da câteva exemple de rețete pe care le-ați inclus în acest volum și pe care le-ați lucrat împreună cu copiii?

Dănuța Boboșan: În acest volum noi am selectat 60 de rețete. De fapt, am încercat să cuprindem toate felurile de bază de mâncare, adică ciorbă, supă, fel principal și desert. E adevărat că sunt un pic mai multe deserturi, că totuși e pentru copii. Am păstrat, am păstrat graiul lor, adică zama de harbuz, picioci în bloader. Uite așa, copiii iar iau contactul cu un limbaj care a dispărut sau pe care doar bunica îl foloseau în trecut. Cele 60 de rețete, de fapt au fost selectate de la minoritățile etnice care locuiesc în Maramureș sau care și-au adus aportul la bucătăria maramureșană, pentru că până la urmă bucătăria este un mixt. Din cele cinci bucătării, cea maghiară, cea evreiască, cea ucraineană, felurile de mâncare țipțerești și bucătăria românească, care toate împreună dau specificul și savoarea bucătăriei maramureșene.

Cine v-a ajutat cu realizarea acestor desene, grafica pentru volumul de rețete?

Nicoleta Nemeș: Raluca Iov, colaboratoarea noastră, este un grafician, de origine din Sighetu Marmației, care acum locuiește în Timișoara.

Dănuța Boboșan: Da, Raluca a fost foarte deschisă în a colabora cu noi și ea ne-a făcut toate desenele de la copertă, plus desenele din interiorul cărții noastre. Raluca a fost extraordinar de creativă, pentru că în desenele care ilustrează cele 60 de rețete sunt prezenți aceeași cinci copii, dar în cu totul și cu totul alte ipostaze. Au mici detalii care se schimbă, în îmbrăcăminte, în ce fac în bucătărie, în împletitura codițelor.

Unde se poate găsi acest volum sau urmează să-l distribuiți în anumite locuri?

Nicoleta Nemeș: Cartea va fi distribuită gratuit de săptămâna viitoare. Sper să reușim să o aducem de la tipografie, pentru că este proaspăt tipărită, mai sunt doar câteva proceduri pe care trebuie să le respectăm. Sperăm ca de săptămâna viitoare să avem exemplarele, să putem să le distribuim doritorilor, pentru că după ce am postat și am vorbit despre carte, foarte multă lume deja ne întreabă și chiar este dornică să intre în posesia ei cât mai cât mai curând. Sperăm că vom putea să distribuim tuturor celor care își doresc câte un exemplar pentru ei sau un cadou pentru cei mici sau, de ce nu, chiar pentru adulții care se simt încă copii.

Poate și un cadou bun de Crăciun și vor pregăti aceste rețete de sărbători.

Dănuța Boboșan: Sunt unele rețete, cel puțin dulciurile, care chiar pot să fie făcute împreună cu copii pentru sărbătorile de iarnă, dar și pentru celelalte sărbători care vor urma.
Ținem să precizăm că noi mai avem în acest proiect, am făcut și o pagină, o pagină web pe site-ul muzeului, în care vom publica toate rețetele, dar este o să spunem deschidere pentru toți doritorii. Cei care vor să ne ajute și au încă rețete de la bunici, de la mame, pe care vor să le împărtășească cu noi și care să nu rămână pierdute într-un caiet sau în memoria bunicilor, pot să ni le comunice sau să ni le transcrie și noi le vom publica pe site-ul nostru pentru a putea fi apreciate și de ce nu, chiar folosite și puse în practică și de alți doritori.

 

Realizarea acestui volum a fost ultima parte a proiectului?

Nicoleta Nemeș: Da, publicarea volumului a fost ultima activitate din proiect.

Dănuța Boboșan: Vreau să adaug ceva și anume că și prin site-ul pe care am postat rețete și pe care vom mai posta rețete și prin această carte și prin volumul Maramureș GastroEtnoArt, noi de fapt vrem să salvăm un patrimoniu identitar, care este și gastronomia și cumva să transmitem copiilor acest patrimoniu.

 

Ioana Popovici

Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!

Ne găsiți și pe facebook și instagram!

O nouă metodă de înșelăciune a apărut în spațiul online
Social vineri, 17 ianuarie 2025, 11:42

O nouă metodă de înșelăciune a apărut în spațiul online

În contextul actual al amenințărilor cibernetice, Poliția Română a identificat o tendință de înșelăciune care se răspândește rapid prin...

O nouă metodă de înșelăciune a apărut în spațiul online
Aspecte ale aderării României la spațiul Schengen
Social vineri, 17 ianuarie 2025, 10:47

Aspecte ale aderării României la spațiul Schengen

Odată cu începerea noului an cetățenii români pot merge în Spațiul Schengen fără  controale la ieșirea din țară.    Pentru a afla...

Aspecte ale aderării României la spațiul Schengen
12 comune vor construi centre de colectare a deşeurilor prin aport voluntar
Social joi, 16 ianuarie 2025, 17:25

12 comune vor construi centre de colectare a deşeurilor prin aport voluntar

12 comune din judeţul Satu Mare vor construi centre de colectare a deşeurilor prin aport voluntar, valoarea investiţiilor fiind de aproape 50 de...

12 comune vor construi centre de colectare a deşeurilor prin aport voluntar
România în Schengen – 2 săptămâni după eliminarea controalelor, la Vama Borș
Social joi, 16 ianuarie 2025, 14:34

România în Schengen – 2 săptămâni după eliminarea controalelor, la Vama Borș

De la 1 ianuarie România a intrat în spațiul Schengen și cu granițele terestre.   Mihai Miclăuș se află într-una dintre cele mai...

România în Schengen – 2 săptămâni după eliminarea controalelor, la Vama Borș
Social joi, 16 ianuarie 2025, 11:41

Orașul în care încărcarea mașinilor electrice nu mai e gratuită

În Baia Mare încărcarea mașinilor electrice nu mai e gratuită și se va plăti la toate cele 15 stații publice disponibile pe raza...

Orașul în care încărcarea mașinilor electrice nu mai e gratuită
Social joi, 16 ianuarie 2025, 10:12

Bărbat decedat în propria locuință

Un bărbat a fost găsit carbonizat, în propria locuinţă din judeţul Satu Mare, în urma unui incendiu izbucnit din cauza fumatului, informează,...

Bărbat decedat în propria locuință
Social joi, 16 ianuarie 2025, 09:18

O nouă platformă de rezervări online, pentru vacanţe în România

O nouă platformă online de rezervări turistice, exclusiv pentru vacanţe în România, care a fost realizată de doi covăsneni care au obţinut...

O nouă platformă de rezervări online, pentru vacanţe în România
Social miercuri, 15 ianuarie 2025, 12:21

Grevă japoneză în instituţii de cultură din toată ţara

Angajaţii bibliotecilor şi muzeelor au intrat astăzi în grevă japoneză, pentru a atrage atenţia asupra problemelor grave cu care se confruntă...

Grevă japoneză în instituţii de cultură din toată ţara