Sesam deschide cartea: Un nou titlu din colecția ”Prima dragoste”
Vara asta a apărut un nou titlu care se numește ”Băieții n-au voie să plângă”, autor fiind scriitorul și jurnalistul Gelu Diaconu.
Articol editat de cristina.rusu, 1 decembrie 2023, 00:00
Povestea este spusă la persoana întâi, naratorul se adresează direct cititorilor, iar acest stil simplu și direct a fost foarte pe placul meu. El povestește despre primele sale iubiri, despre primii fiori ai dragostei, pe care la vârsta copilăriei și adolescenței îi simte de nenumărate ori. Acțiunea se petrece în București în anii ’70, lucru care mi se pare din nou foarte interesant mai ales pentru voi, cititorii adolescenți de astăzi care poate ați auzit din poveștile părinților voștri cum era lumea pe atunci și cum se trăia în România în plin comunism. Însă nu avem parte de o relatare cu tentă istorică sau politică. Povestea se concentrează pe viața de zi cu zi, aflăm ce muzică ascultau tinerii în acea vreme, ce filme rulau la cinema, cum se distrau, cum se organizau petrecerile, revelioanele sau excursiile la munte.
Acțiunea se petrece în cartierele bucureștene Ferentari și Drumul taberei, însă pentru că pe vremea aceea viața din capitală un diferea prea mult de viața din orice mare oraș din România, pentru cititori va fi ușor să-și imagineze întâmplările povestite și mediul în care ele au loc. Adolescenții de la acea vreme aveau preocupări asemănătoare cu cei de azi: dragoste, prietenie, trădări, jurăminte de iubire veșnică, atîta doar că pe atunci nu existau telefoane, internet, jocuri pe calculator și lumea își petrecea mare parte din vreme afară, la scara blocului și pe aleile din cartier și scria scrisori, pentru că altfel era mai greu să comunice la distanță.
Tinerii din acea vreme ascultă Bee Gees, Lionel Ritchie, Queen și Deep Purple pe benzi de magnetofon, muzică la care au acces cu greu, și se duc la cinema să vadă Tunurile din Navarone, Corsarul negru, sau Sandokan.
O bună parte din carte este scrisă sub formă de jurnal, iar Gelu Diaconu reușește să schimbe tonul și abordarea. Povestea devine foarte intimă și sinceră, ai impresia că citești cu adevărat un jurnal al unui băiat de 17 sau 18 ani, cu toate dilemele, secretele, cutezanțele sau lașitățile sale.
Personajele sunt numeroase și foarte diverse, avem golanași de cartier și fete studioase, băieți care învață pe rupte pentru facultate și fete care sunt preocupate doar de petreceri și distracții. Lumea lui Gelu Diaconu este vie și convingătoare, tocmai de aceea cred că ”Băieții n-au voie să plângă” va fi o lectură pe placul vostru. De altfel, mă gândesc că și părinților voștri le-ar putea plăcea, mai ales dacă au copilărit în acei ani în România.
”Băieții n-au voie să plângă” este recomandarea mea din biblioteca Sesam și vă recomand să căutați și celelalte titluri care au apărut în colecția Prima dragoste la Paralela 45.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.