Ziua Naţională a României, sărbătorită în Capitala Marii Uniri și în toată țara [FOTO]
În prezența a numeroși orădeni, dar și a reprezentanților autorităților locale, județene și centrale, Ziua Națională a României a fost sărbătorită în Piața Unirii printr-o ceremonie militară organizată la Statuia Regelui Ferdinand I.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 1 decembrie 2023, 09:47 / actualizat: 1 decembrie 2023, 14:12
În semn de omagiu și recunoștință față de înaintașii care au făcut posibilă înfăptuirea Marii Unirii, primarul Florin Birta, împreună cu viceprimarii Antonia Nica și Marcel Dragoș și city-managerul Mihai Jurca, a depus o coroană de flori la Statuia acestuia.
Viitor comun
Evenimentul organizat de Garnizoana Oradea și Instituția Prefectului Județului Bihora a început cu intonarea Imnului Național al României, urmat de o slujbă religioasă TE DEUM și alocuțiunile despre semnificația istorică a acestei zile.
Astăzi, în acest oraș vibrant, bogat în istorie și cultură, marcăm nu doar realizările trecutului, ci și angajamentul nostru pentru un viitor comun, bazat pe valori precum solidaritatea și respectul reciproc. Conștiința națională a fost mereu prezentă în inimile românilor, indiferent de granițe. Credința, tradițiile și modul nostru de viață au unit comunitățile românești, iar regiuni precum, Maramureșul, Crișana, Moldova sau Basarabia au reușit să păstreze această identitate, secole întregi. Ne amintim de înaintași și de eforturile lor, iar moștenirea acestora ne îndeamnă să fim demni și să construim înțelegere cu celelalte comunități. Privind în trecut cu recunoștință, asumându-ne responsabilitatea prezentului și privind cu nădejde spre viitor, să continuăm să fim un popor unit și mândru.
Haideți, fiecare dintre noi, să punem umărul și să construim împreună un viitor în care valorile noastre comune să continue să lumineze calea generațiilor ce vor veni, a spus Dumitru Țiplea, prefectul județului Bihor.
A urmat apoi festivitatea depunerii de coroane de flori, jerbe și buchete de flori și defilarea detașamentului de onoare în aplauzele celor prezenți.
Crina Dobocan
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
CLUJ-NAPOCA, ora 10:30
Mii de clujeni au participat astăzi la parada de 1 Decembrie organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca!
Foto: Alina Nechita
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
ALBA IULIA, ora 11:00
Aproape 50.000 de români dinlăuntrul și din afara granițelor României au venit și în acest an la Alba Iulia, la sărbătoarea Unirii.
Foto: Mihai Miclăuș
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
În capitala Marii Uniri – Alba Iulia – pregătirile de Ziua Naţională sunt în plină desfăşurare.
Mii de români sunt aşteptaţi să participe la aceste evenimente.
Organizatorii au pregătit o serie de evenimente menite să marcheze împlinirea celor 105 ani de la înfăptuirea Marii Unirii. Nu vor lipsi momentele de reconstituire istorică, spectacolele folclorice sau masa populară. Unul dintre cele mai așteptate evenimente ale zilei este defilarea militară. Aceasta este programată la ora 15:00 pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia. Vor participa peste 1000 de militari cu zeci de vehicule militare, transportoare blindate , autospeciale MApN, dar și avioane și elicoptere. Masa populară este programată la ora 15:30. Peste 5000 de porții de varză cu cârnați vor fi pregătite pentru cei prezenți la Alba Iulia. La acest meniu se adaugă în acest an și un desert: prăjitura Unirii. În jurul orei 15 va începe în Cetatea Alba Carolina și spectacolul de muzică populară. Artiști consacrați precum Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriș, Mariana Anghel vor cânta în orașul Marii Uniri. Grigore Leșe și invitații săi au pregătit un spectacol special pe timp de seară, iar ziua se va încheia cu un spectaculos foc de artificii. Organizatorii au anunțat, de altfel, un spectacol pe cer și pe timpul zilei.
Tot cu această ocazie, noua expoziţie permanentă a Sălii Unirii din Alba Iulia a fost inaugurată joi, 30 noiembrie, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României.
Sunt expuse majoritatea pieselor importante relaţionate cu actul Unirii din colecţiile muzeului.
În încăperea centrală se regăsesc doar trei piese: respectiv ‘Cuvântarea lui Vasile Goldiş’, ‘Cartea de aur a Serbărilor Unirii’ şi ‘Cartea Centenar’, şi, în viitorul apropiat, va fi și o hologramă a lui Vasile Goldiş.
Expoziţia are trei grupuri ţintă: vizitatorul român, vizitatorul străin şi vizitatorul cu deficienţe, de vedere sau de auz, relatează Agerpres.
Andreea Bogdan (RRA)
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.