Fermierii cer despăgubiri după atacurile animalelor sălbatice
Atacurile animalelor sălbatice din acest an, semnalate la ferme, dar și în culturile agricole, i-au determinat pe producători să ceară bani pentru pierderile suferite.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 2 decembrie 2023, 16:36
Atacurile animalelor sălbatice din acest an, semnalate la ferme, dar și în culturile agricole, i-au determinat pe producători să ceară bani pentru pierderile suferite.
În județul Bistrița-Năsăud, fermierii așteaptă încă sumele de la Ministerul Mediului pentru pagubele produse de urși și lupi.
Comisiile de constatare a pagubelor au estimat că li se cuvin peste 430.000 lei, însă statul nu le-a plătit nici 40% din acești bani.
Animalele sălbatice au atacat anul acesta circa 100 de ferme din județ, însă autoritățile au dat undă verde pentru despăgubiri doar acolo unde s-au luat măsuri de protecție împotriva lor, a declarat directorul Agenției pentru Protecţia Mediului Bistrița-Năsăud, Sever Roman. Sever Roman: Am fost în comisii pentru constatarea pagubelor și daunelor produse de urși şi lupi. La 94 de comisii am emis 87 de decizii prin care se acordă o sumă de 432.000 lei. În acest moment am plătit 160.000 lei. Sperăm, acum, în luna decembrie, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să se achite de toate obligațiile către păgubiții județului nostru. Reporter: Cele mai multe pagube le-au produs urșii și lupii, al căror număr a crescut în ultimii ani, ambele specii fiind protejate prin lege. Sever Roman: Avem 906 urși în acest an, spre deosebire de 879 anul trecut, 279 de lupi față de 267 de anul trecut. Reporter: Un cioban din satul Nușeni, unde lupii au ucis 29 de oi de rasă, are dreptul la despăgubiri de 60.000 lei. Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal. Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.