Fasolea – un produs alimentar sănătos
Fasolea, un produs alimentar sănătos, dar şi o modalitate de vot pentru bulgari, în anul 1878
Articol editat de cristina.rusu, 3 decembrie 2023, 12:00 / actualizat: 4 decembrie 2023, 10:23
Articol editat de cristina.rusu, 3 decembrie 2023, 12:00 / actualizat: 4 decembrie 2023, 10:23
Fasolea a fost întotdeauna o legumă extrem de populară în Bulgaria.
Cristofor Columb a descoperit-o în secolul al XVI-lea şi a adus-o în Europa, dar ca floare decorativă.
Europenii au început să o folosească drept hrană, două secole mai târziu.
Există un număr mare de tipuri de fasole, însă cea mai răspândită şi căutată la nivel mondial este fasolea albă.
Culoarea sa poate fi neagră şi violet închis, însă proprietăţile sale sunt aceleaşi – boabele de fasole conţin o cantitate mare de antioxidanţi benefici pentru a stabiliza celulele organismului şi pentru a preveni dezvoltarea cancerului.
Fasolea combate anemia, bronşita, pneumonia, obezitatea, ateroscleroza şi conţine cele mai utile proteine. Are mai multe proteine decât puiul şi este perfect absorbită de corpul uman.
Fasolea menţine inima sănătoasă, datorită bogăţiei sale de vitamine – A, B, K, PP, C şi, de asemenea, unei cantităţi semnificative de vitamina E, cunoscută pentru activitatea sa antioxidantă ridicată.
La primele alegeri din Bulgaria după Eliberarea din 1878, votul nu s-a desfăşurat cu buletine din hârtie, ci cu ajutorul boabelor de fasole şi porumb. Pe atunci, în regiunea Vraţa, pentru alegerea primarului şi consilierilor, votul s-a realizat prin intermediul boabelor de fasole de culoare albă şi neagră – fasolea albă era „pentru”, iar cea neagră – „împotrivă”, pentru a-i ajuta pe cei care nu ştiau să scrie şi să citească. (www.focus-news.net)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.