Revitalizare ecologică: Pădure urbană pe malul Crișului Repede din Oradea
Un proiect ambițios de revitalizare a teritoriilor degradate prinde contur pe malul stâng al râului Crișul Repede, în aval de Podul CFR, în orașul Oradea.
Articol editat de Carmen Sas, 3 decembrie 2023, 18:38
Un proiect ambițios de revitalizare a teritoriilor degradate prinde contur pe malul stâng al râului Crișul Repede, în aval de Podul CFR, în orașul Oradea.
Cu o suprafață extinsă de aproximativ 6 hectare, această inițiativă urmărește să creeze o „pădure urbană” ca element central al unei zone tampon între mediul natural și cel construit.
„Este un proiect de anvergură care se aliniază cu aria protejată Lunca Inferioară a Crișului Repede și cu proiectul vecin finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, sub coordonarea ABA Crișuri”, a subliniat Adina Popa, director adjunct al Direcției Tehnice din Primăria Oradea.
Punctul central al proiectului îl reprezintă „pădurea urbană” ce va include o parcare înierbată cu acces din strada Corneliu Baba.
Aflat în stadiul de Studiu de Fezabilitate, proiectul este în proces de evaluare a impactului asupra mediului, fiind disponibil pentru consultare pe site-ul Agenției de Protecția Mediului Bihor.
Cele trei zone funcționale identificate, respectiv zona de mal, pădurea urbană și zona mixtă, aduc în prim plan facilități variate.
De la amfiteatru natural și zone de relaxare la terenuri de joacă pentru copii și parcuri de aventură, proiectul se dorește a fi un loc al biodiversității și al conservării naturii.
Fiecare zonă va fi dotată cu mobilier urban adecvat, inclusiv coșuri de gunoi, corpuri de iluminat, și elemente specifice unui parc de aventură. O alee comună pieton-velo va străbate întregul parc, cu scopul de a crea o rețea verde accesibilă pentru pietoni și bicicliști în întregul oraș.
Sistemul de alei, construit din pietriș decorativ și liant poliuretanic, va oferi o varietate de trasee, de la cărări din scânduri până la alei din traverse de lemn montate în iarbă, menite să integreze parcursul într-un mediu natural.
În ceea ce privește peisagistica, proiectul propune o selecție atentă de plante adaptate la condițiile ecologice locale, cu scopul de a asigura succesul pe termen lung al revitalizării. Se vor elimina speciile invazive pentru a preveni răspândirea necontrolată, iar zonificarea va cuprinde diverse tipologii peisagere pentru a crea un mediu variat și sustenabil.
Crina Dobocan / Foto: Primăria Oradea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.