Incluziv: Ce s-a ales de primul astronaut cu dizabilităţi?
Foto: wikipedia
Anul trecut pe vremea aceasta, britanicul John McFall era selectat de Agenţia Spaţială Europeană pentru a fi primul astronaut cu dizabilităţi. Acesta a povestit într-un podcast al BBC despre pregătirea prin care a trecut.
Articol editat de cristina.rusu,
5 decembrie 2023, 08:34 / actualizat: 5 decembrie 2023, 11:08
Anul trecut pe vremea aceasta, britanicul John McFall era selectat de Agenţia Spaţială Europeană pentru a fi primul astronaut cu dizabilităţi. Acesta a povestit într-un podcast al BBC despre pregătirea prin care a trecut.
Piciorul lui John McFall a fost amputat pe când acesta avea 19 ani, în urma unui accident de motocicletă. A devenit sportiv paralimpic, câştigând o medalie de bronz la Beijing în 2008, iar mai apoi s-a specializat în chirurgia ortopedică. În noiembrie 2022 a fost selectat printre cei 16 bărbaţi şi femei care alcătuiesc cea mai recentă clasă de astronauţi a Agenţiei Spaţiale Europene. John McFall este în vârstă de 42 de ani, este căsătorit şi tatăl a 3 copii.
Pregătirea de astronaut a lui John McFall a început în iunie 2023, ceea ce a implicat mutarea întregii sale familii în Germania:
Cariera de chirurg ortoped e una stabilă, care oferă multe oportunităţi profesionale şi asigură posibilitatea de a-mi susţine familia. Să renunţ temporar sau permanent la această carieră a fost o decizie dificilă, a povestit acesta într-un podcast BBC.
Antrenamentul lui include punctele bifate de alţi candidaţi (de exemplu, din cine ştie ce motiv, supravieţuirea pe mare), dar şi activităţi prin care să detecteze problemele specifice pe care le-ar putea întâmpina o persoană cu dizabilităţi:
Imaginează-ţi că eşti în vârful rachetei şi gata de lansare; dar se întâmplă ceva, apare o urgenţă şi trebuie să ieşi şi să părăseşti rapid zona de lansare. Mi s-ar părea destul de complicat să ţopăi până jos, aşa că am descoperit repede că ar fi nevoie de o proteză pentru a mă putea îndepărta cu viteză şi în siguranţă: o proteză care să nu interacţioneze negativ cu condiţiile de pe Staţia Spaţială, John McFall.
Întrebat despre cum funcţionează proteza în condiţii de gravitaţie 0, acesta a explicat că se aşteaptă la complicaţii:
Utilizarea ei se bazează pe gravitaţie până la urmă. Deci în microgravitaţie, când începi să pluteşti, genunchiul nu se va îndoi de la sine, ci va trebui să-l îndoi cu mâna sau cu celălalt picior, John McFall.
Deocamdată John McFall nu este un candidat pentru o misiune spaţială programată. Acesta a fost selectat pentru un studiu de fezabilitate, pentru a explora posibilităţile şi dificultăţile privind trimiterea unei persoane cu dizabilităţi în spaţiu.
Andrea Nagy
Foto: wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.