Indiferent cât de strictă este dieta noastră alimentară, tot ne dorim să mâncăm ceva dulce, la un moment dat. Şi cea mai bună opţiune este o gustare din fructe coapte decât ciocolată sau sucuri carbogazoase. Iată câteva fructe, pe care le putem coace, transformându-le în adevărate delicii culinare sănătoase şi slabe caloric.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
7 decembrie 2023, 12:00 / actualizat: 7 decembrie 2023, 13:15
Indiferent cât de strictă este dieta noastră alimentară, tot ne dorim să mâncăm ceva dulce, la un moment dat. Şi cea mai bună opţiune este o gustare din fructe coapte decât ciocolată sau sucuri carbogazoase. Iată câteva fructe, pe care le putem coace, transformându-le în adevărate delicii culinare sănătoase şi slabe caloric.
Grapefruit– îmbunătăţeşte fluxul sanguin, previne formarea cheagurilor de sânge şi chiar ajută la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale la persoanele în vârstă. Fructele conţin substanţe benefice precum hesperidină şi naringină, care au efecte pozitive asupra sănătăţii. O gustare sănătoasă poate fi preparată din grapefruit copt la cuptor cu miere.
Perele – luptă cu succes împotriva inflamaţiei şi impulsionează detoxifierea organismului. Lista proprietăţilor lor utile nu se limitează la aceasta. Oamenii de ştiinţă au descoperit că perele au un efect benefic asupra plămânilor în tusea uscată. Preparate la cuptor, perele sunt de obicei suficient de dulci, încât să nu aibă nevoie de zahăr sau miere, însă se poate adăuga puţin zahăr vanilat şi scorţişoară pentru aromă.
Bananele – în ciuda faptului că majoritatea oligoelementelor utile se descompun la coacerea bananelor, rămâne licopenul, care acţionează ca un absorbant entru excesul de colesterol şi elimină toxinele din organism. O banană coaptă devine un desert complet cu ajutorul câtorva felii de ciocolată neagră. Bananele se taie pe lungime, lăsându-le în coajă, şi se adaugă ciocolată neagră.
Merele – în timpul coacerii, cantitatea de pectine din aceste fructe creşte. Sunt delicioase preparate cu nuci, scorţişoară şi un praf de zahăr brun. Conţin antioxidanţi care previn formarea plăcilor aterosclerotice şi stimulează creşterea microflorei benefice în intestine. Fructele proaspete sunt bogate în vitaminele C, P, E şi grupa B, precum şi mangan, potasiu şi fier. (www.dariknews.bg)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.