România investește în producerea energiei solare
România investeşte tot mai mult în dezvoltarea capacităţilor de producere a energiei solare.
Articol editat de Andreea Leonid, 8 decembrie 2023, 12:53
Articol editat de Andreea Leonid, 8 decembrie 2023, 12:53
Potrivit ministrului de resort, Sebastian Burduja, la finalizarea proiectelor derulate de companiile private care au la dispoziţie fonduri de aproape 500 de milioane de euro – puterea totală instalată va depăşi 2 mii de megawaţi, adică mai mult decât produce centrala de la Cernavodă.
Invitat la RRA, el a explicat faptul că aderarea României la iniţiativa internaţională de triplare a energiei nucleare până în anul 2050 este opţiunea necesară pentru asigurarea independenţei energetice. În context, ministrul Burduja a vorbit despre posibilitatea de a relua producţia de apă grea, pentru care există, în acest moment, cerere mare la nivel mondial.
Totodată, el a prezentat o nouă iniţiativă legislativă a Ministerului Energiei:
Un lucru la care noi lucrăm de ceva timp se numește contractele pentru diferență. Asta înseamnă posibilitatea de a fixa un preț pentru 15 ani de zile pentru energia verde, solar și eolian, ceea ce dă unui investitor o predictibilitate în timp. Cu acest preț fixat, atunci când prețul energiei în piață este mai mare decât acest preț de referință, investitorul are un profit și dă acea diferență statului când este mai mic, statul protejează pe investitori și compensează această diferență. E un mecanism practicat în Europa cu mare succes și bineînțeles competitiv, urmând ca noi să organizăm o licitație cel mai probabil în luna ianuarie pentru a putea finanța până la 5000 de megawați solar și eolian.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.