Sesam deschide cartea: Învățătorii de grijă. Salvatorii, de Alex Donovici
Romanul ne propune, printr-o poveste deopotrivă incitantă și emoționantă, o călătorie în Evul Mediu, chiar în timpul celei de-a doua mari epidemii de ciumă una dintre cele mai întunecate perioade din istoria omenirii. Confruntându-se cu această boală nemiloasă, dar și cu sărăcia, mizeria și incultura specifice lumii medievale, Maria, eroina romanului, încearcă să supraviețuiască ajutată de Bebe, un Învățător de Grijă.
Articol editat de cristina.rusu, 8 decembrie 2023, 06:00 / actualizat: 8 decembrie 2023, 8:16
Cu siguranță că, dacă încă nu ați făcut cunoștință cu universul imaginat de Alex Donovici, vă întrebați ce este un Învățător de Grijă. Ei bine, un Învățător de Grijă este un animăluț de companie făcut din dragoste pură a cărui misiune este să ajute un copil sau un adult să depășească momentele dificile din viața sa. Învățătorii trăiesc, sub forma unor mormoloci luminoși, în Universul Învățătorilor de Grijă, unde sub comanda lui Tata Mare, cel mai experimentat mormoloc luminos, învață și se pregătesc să poată duce la bun sfârșit misiunile pe care le vor avea pe pământ. După ce mormolocii aleși pentru o misiune s-au pregătit, depun Jurământul de a-i ajuta și de a-i iubi necondiționat pe oameni și apoi coboară sub forma unei stele luminoase pe pământ unde iau forma unui animal de companie, fie el cățel, pisică, pește, pasăre sau, de ce nu, tigru.
Un tigru a fost și Bebe cândva, înainte de a primi sarcina de a o ajuta pe micuța Maria. De data aceasta însă, mormolocul ia forma unui motănelul negru pe care fetița îl găsește aciuiat într-o noapte furtunoasă pe pragul colibei sale și pe care părinții săi superstițioși doresc să-l alunge cu orice preț. Înduioșată de situația puiului de pisică, slab, bolnav și amărât, Maria îl protejează de cei mari și își împarte puțina mâncare cu el. Spre marea ei bucurie, pisoiul rămâne lângă ea, iar fetița observă cum, în scurtă vreme, acesta devine mai curat, mai sănătos și mai puternic. Văzând exemplul animalului care are grijă de sine însuși, se spală și stă mereu în locuri curate, Maria învață să aplice aceleași obiceiuri în viața sa și aspectul ei se schimbă. Spălându-se în fiecare zi, fetița nu se îmbolnăvește așa cum credeau părinții ei, ci rănile sale se vindecă și arată din ce în ce mai frumos.
Schimbarea, odată începută, crește asemenea unui bulgăre de zăpadă rostogolit. Mama face curat în casă, tata începe să repare coliba și să vândă la târg obiecte din lemn confecționate de el însuși, iar Bebe îi ajută să scape de șobolanii care împrăștie purici și boli. Prin exemplul lui Bebe, viața Mariei și a familiei sale devine mai bună, iar transformările sunt văzute și de vecini, de aceea, când izbucnește o epidemie de ciumă, ignoranții dau vina pe familia fetiței și pe pisica pe care o consideră simbolul răului și al vrăjitoriei.
Mulțimea de săteni înfricoșați de apariția bolii și credința că este o lucrare diavolească, se adună cu torțe și arme în curtea Mariei pentru a scăpa de pisoi și a-i alunga familia. Va reuși Maria să scape de furia sătenilor? Dar de amenințarea oamenilor Lordului? Citiți cartea și veți afla!
Silvana Bicăzan, profesoară de limba română, Liceul Unitarian „János Zsigmond” Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.