Hacking Work News: 50% dintre români vor alt job în 2024; Boli ascunse: analfabetism, stres și singurătate
Mai mult de jumătate dintre români și-au propus deja să-și schimbe jobul în 2024. Mai precis, 56% caută în mod activ noi oportunități, doar un sfert sunt mulțumiți cu locul de muncă actual, iar restul se mai gândesc. Principalii factori pentru schimbarea jobului sunt salariile prea mici, lipsa oportunităților de avansare și un mediu de lucru toxic. De asemenea, mulți români se simt epuizați, nemulțumiți că nu pot lucra remote, ori nu se înțeleg cu șefii sau colegii.
Totodată, angajații români sunt preocupați de incertitudinea economică și profesională. Conform Agenției Europene de Securitate și Sănătate în Muncă, o treime se îndoiesc că ar putea păstra jobul actual ori unul similar până la 60 de ani, din pricina stresului, lipsei de control și sprijin, ori a sentimentului de neîmplinire profesională. Astfel, mulți români iau în considerare reorientarea profesională.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 decembrie 2023, 06:00 / actualizat: 22 martie 2024, 13:53
Două crize majore afectează tinerii români: separarea familială și deficiențele educaționale. Potrivit Salvați Copiii România, unul din șapte copii are unul sau ambii părinți plecați la lucru în străinătate. Situația este și mai gravă în vestul țării, unde județele Timiș și Caraș-Severin aveau la finalul anului 2022 cele mai mari procente de copii afectați Această separare de părinți provoacă probleme psihologice și sociale grave, forțând copiii să se maturizeze premature, spun experții
Pe de altă parte, testele PISA de anul acesta dezvăluie o altă realitate alarmantă: jumătate dintre adolescenții români sunt analfabeți functional. România ocupă penultimul loc din Uniunea Europeană, când vine voba de nivelul performanțelor educaționale pentru tinerii de 15 ani, gata să absolve învățământul obligatoriu. Mai precis, avem un deficit de 53 de puncte la științe, 45 de puncte la matematică și 40 de puncte la citire față de medie. Aceste cifre reflect eșecurile sistemului educațional românesc și diferența enormă față de standardele europene.
Prea multă muncă și stresul de la job se dovedesc a fi factori majori de risc pentru sănătate. Organizația Internațională a Muncii raportează aproape trei milioane de decese anuale asociate cu condițiile de muncă, dintre care 800.000 sunt datorate unui program prea lung, de peste 55 de ore săptămânal. Bărbații sunt deseori mai afectați, fiindcă sunt și mai predispuși condițiilor grele de lucru, iar efectele sunt și mai grave în Africa și Asia.
În Marea Britanie, pe de altă parte, s-a demonstrat că stresul, depresia și anxietatea au stat în spatele a peste 875.000 de cazuri de boli profesionale, contribuind la pierderea a peste 35 milioane de zile de muncă. Totuși, viitorul pare îmbucurător – 70% dintre angajatorii intervievați într-un nou sondaj spun că vor trata drept prioritate în 2024 sănătatea mintală a angajaților. Mulți dintre ai au conștientizat și creșterea numărului de cazuri de cancer în stadii avansate și de afecțiuni cronice, iar acum sunt determinați să găsească soluții. Astfel, screening-urile gratuite, testele genetice și terapiile celulare ar putea deveni beneficii oferite angajaților.
Atât pentru zi, eu sunt Ioana Szabo și îți mulțumesc că urmărești Hacking Work la radio, dar și online. Caută edițiile noastre complete de newsletter, podcastul și articolele de blog, ca să mergi la serviciu, nu la scârbiciu. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși și data viitoare.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.