Prima pagină » Cultural » Poveste de sărbători fără pocnitori, spusă de Florin Bican
Poveste de sărbători fără pocnitori, spusă de Florin Bican
scriitorul Florin Bican
Flatulențiu Aurel ar putea fi un copil model. Asta dacă n-ar avea o adevărată obsesie pentru petarde, care aruncă în aer toate celelalte aspecte exemplare ale vieții sale. Autorul Florin Bican ne spune mai multe despre personajul principal al cărții Petarde și pocnitori. Poveste de sărbători și ne explică și de ce a ținut să scrie această carte din solidaritate față de cei care nu cuvântă:
Flatulențiu Aurel ar putea fi un copil model. Asta dacă n-ar avea o adevărată obsesie pentru petarde, care aruncă în aer toate celelalte aspecte exemplare ale vieții sale. Autorul Florin Bican ne spune mai multe despre personajul principal al cărții Petarde și pocnitori. Poveste de sărbători și ne explică și de ce a ținut să scrie această carte din solidaritate față de cei care nu cuvântă:
Flatulențiu Aurel era un copil model, avea șanse foarte, foarte mari să ajungă deci departe.
El avea doar două vicii: petarde și artificii. (Florin Bican, citat din carte)
Reporter: L-am întrebat pe autorul Florin Bican dacă l-a inventat pe Aurel Flatulențiu special pentru această poveste de sărbători sau l-a întâlnit cândva, undeva și a decis să-l folosească drept exemplu.
Florin Bican: L-am inventat special, dar pe baza miilor de flatulenții aureli pe care îi auzeam în preajma sărbătorilor, începând uneori chiar din octombrie, cum dau cu petarde și pocnitori mai aproape de sărbători, în jurul Revelionului, îi vedeam chiar manifestându-se vizibil. Deci i-am văzut pe unii dintre ei, nu îi cunoșteam ca lansator de petarde, dar îi cunoșteam ca oameni obișnuiți, gospodari din blocul părinților mei, unde veneam să facă Revelionul și se transformau peste noapte – o transformare inversă față de Cenușăreasa, în agresori sonori și nu numai.
Reporter: Florin Bican a ales să ne împărtășească un aspect surprinzător pe care l-a întâlnit în procesul de documentare pentru carte.
Florin Bican: Pot spune că am și eu viciul documentării. Când scriu ceva, orice, îmi place înainte să mă documentez și folosesc pretextul pentru a citi în jurul problemei pe care o abordez. Aici nu mi-a fost deloc ușor. Eram convins că o simplă căutare pe google mă va instrui în această direcție, dar la cea mai simplă căutare am găsit zeci de titluri care îmi spuneau de unde pot procura pocnitori, artificii, petarde, bombe, erau tot felul de nume. Cu asta m-am ales. Am văzut că există multe variații pe această temă și mă sfătuiau anunțurile respective că pot sta liniștit, pentru că mi se livrează la domiciliu, discret.
Reporter: Vorbim despre o carte pentru copii, iar Aurel Flatulențiu, deși are destule calități, nu e totuși un copil model. L-am întrebat pe Florin Bican: cum e de fapt un copil model?
Florin Bican: M-ați prins! E foarte greu să dau un exemplu de copil model sau un model de copil model. Un copil model cred că trebuie să se remarce printr-un comportament firesc și justificat și motivat la fiecare pas. Copiii care învață bine și care mi se dădeau mie drept exemplu în școală și sufeream foarte mult când mi se spunea să fac ca elevii buni la învățătură. Eu nu eram printre ei. Am observat, din cauză că eram cu ochii pe ei, că au foarte multe derapaje pe care le disimulau foarte abil. Probabil că am rămas traumatizat din perioada respectivă. Dacă un copil model trebuie să fie un copil deschis, care vorbește sincer despre problemele lui, care atunci când nu învață bine la o materie poate să spună și de ce, dar trebuie să fie lăsat să fie încurajat să spună. Și în însăși această mărturisire cred că își va depăși parte din dificultățile de învățare sau din lipsa de interes pentru materia respectivă. Dar ăsta e un caz particular.
Reporter: Există speranță că îi putem educa pe copii să se bucure de sărbători și fără pocnitori?
Florin Bican: Sigur, mi-aș dori recuperarea copiilor care sunt fascinați de pocnitori. Pentru că, așa cum sunt adulți care nu sunt fascinați, care sunt oripilați de spectacolul pocnitorilor, există și copii cărora le displace. Dar ce ne facem cu cei care adoptă acest mod de petrecere a timpului și de marcare a sărbătorii și care sunt foarte mulți? Nu știu dacă există statistici, n-am reușit să aflu, nu știu câți sunt, dar după zgomotele care se aud, cred că-s foarte mulți.
Anca Brășfălean
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.