Filmele de Crăciun pot avea și impact negativ. Ne explică dna conf, dr. Mihaela Fadgyas Stănculete în ce împrejurări și cu ce consecințe. Tot ea vine și cu câteva sugestii despre cum putem trece frumos și cu bine prin întreaga perioadă a sărbătorilor de iarnă:
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
15 decembrie 2023, 06:00 / actualizat: 15 decembrie 2023, 10:30
Filmele de Crăciun pot avea și impact negativ. Ne explică dna conf, dr. Mihaela Fadgyas Stănculete în ce împrejurări și cu ce consecințe. Tot ea vine și cu câteva sugestii despre cum putem trece frumos și cu bine prin întreaga perioadă a sărbătorilor de iarnă:
Mihaela Fodgyas-Stănculete: Sunt cercetări efectuate pe populația generală care arată că această perioadă a sărbătorilor poate să fie resimțită la modul negativ, iar filmele de Crăciun pot să aibă un impact negativ, în măsura în care se vehiculează, la fel ca în reclamele pe care le știm, se vehiculează această imagine idealistică, în care toată familia trebuie să fie împreună, toți trebuie să simtă sentimente de bucurie și atunci există această presiune de a fi ca și ceilalți, că ceva nu este în regulă cu tine dacă nu poți să trăiești sentimentele respective de bucurie sau dacă nu ai familia în jurul tău, împreună cu care să trăiești această perioadă a sărbătorilor.
Reporter: Iată și cum se manifestă impactul negativ pe care filmele de Crăciun îl pot avea uneori asupra noastră.
Mihaela Fodgyas-Stănculete: În general sentimente de insuficiență în accentuarea, eventual, a sentimentului de singurătate. Pentru că persoanele care sunt singure în această perioadă a sărbătorilor, fie că și-au pierdut pe cei dragi, fie familia este plecată, trăiesc mai dificil această perioadă a sărbătorilor.
Reporter: Pentru sănătatea dvs. mentală, atenție nu numai la filmele de crăciun, ci și la lentilele prin care ne uităm la întreaga perioadă de sărbători.
Mihaela Fodgyas-Stănculete: Există tulburarea afectivă sezonieră care are debutul în această perioadă a anului, perioada în care zilele se scurtează și perioada de întuneric este mai crescută. Poate să aibă legătură cu creșterea consumului de alcool și de substanțe pentru a controla cumva aceste sentimente de tristețe, de inadecvare. S-a demonstrat că nu neapărat sărbătorile în sine… sărbătorile în sine, ce pot aduce? Pot să aducă o presiune financiară mai mare, sunt deadline-urile de la locul de muncă, există presiuni destul de mari în perioada aceasta, în care trebuie să faci și curățenie, trebuie să te ocupi și de cadouri, trebuie să te ocupi de pregătiri. Deci cumva toată această perioadă poate să își pună amprenta asupra persoanelor vulnerabile.
Reporter: Ce ne sfătuiește doctorul, cum să ne uităm la filmul de Crăciun așa încât să nu avem parte de efecte negative?
Mihaela Fodgyas-Stănculete: În primul rând, trebuie să recunoaștem cu toții că nu trebuie să fim conform rețetelor văzute în filme. Poți să petreci timp de calitate și dacă nu mergi să vizitezi toate rudele și poți să petreci o perioadă plăcută și relaxantă acasă citind ceva sau făcând exerciții de relaxare. Poți să îți contactezi rudele prin apeluri video, astfel încât să te simți mai aproape, iar pentru persoanele care au pierdut pe cineva din familie este o perioadă în care să încerce să rememoreze amintirile plăcute, toate momentele dragi petrecute cu persoanele respective. Iar dacă apar tulburări de apetit sau tulburări ale somnului, este bine să se contacteze un profesionist din domeniul sănătății, cum ar fi un psihoterapeut sau un psihiatru în momentul în care starea de dispoziție este una tristă pe parcursul întregii zile și după cum am menționat anterior, apar aceste tulburări ale apetitului și somnului.
Reporter: Din experiența dvs. personală, care e cel mai bun film pentru toată lumea de vizionat în perioada sărbătorilor?
Mihaela Fodgyas-Stănculete: Nu este o rețetă, nu este o rețetă universală. Să știți că filmele de sărbători au și avantajul că normalizează această experiență a diferentelor, a afecțiunilor psihiatrice. Gândiți-vă la Grinch care până la urmă ajunge să fie acceptat de comunitate și ajunge să se bucure de Crăciun, gândiți-vă la filmele în care sunt prezentate, de exemplu, vacanța de Holly Day, în care se prezintă modul în care cineva poate să își capete stima de sine și să își respecte valoarea. Deci, sunt multe filme, chiar și dintre filmele pentru copii care conțin un mesaj în care este subliniată această valoare a generozității, a timpului petrecut împreună cu ceilalți și că, până la urmă, ajutorul dat celorlalți și nu neapărat cadourile materiale reprezintă elementele pe care să ne concentrăm în această perioadă a sărbătorilor.
Anca Brășfălean
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.