Sesam deschide cartea: „Omul de zăpadă”, de Michael Morpurgo
Iarna e anotimpul feeric al ferestrelor, când, din căldura casei, te uiți afară ca într-o carte, dar nu zăbovești prea mult, pentru că zăpada te cheamă la joacă și deja parcă îl vezi pe omul de zăpadă cum te salută. E anotimpul poveștilor, care se deapănă mai voios decât oricând. Așa că, atunci când stați cu nasul lipit de fereastră, și mai bine ar fi să deschideți cu adevărat o carte și să vă imaginați ceva ce nu vedeți și nu ați văzut vreodată. „Omul de zăpadă”, de Michael Morpurgo, e povestea perfectă pentru a exersa acest lucru.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 decembrie 2023, 06:00 / actualizat: 15 decembrie 2023, 10:34
Povestea omului de zăpadă pe care veți avea plăcerea de a-l cunoaște a început cu mai mult timp în urmă, în anul 1978, când un ilustrator englez pe nume Raymond Briggs a „scris” o carte despre el exclusiv din imagini, scenă cu scenă, moment cu moment. O carte tăcută precum ninsoarea, dar la fel de plină de viață ca ea. Patruzeci de ani mai târziu, un alt scriitor englez îndrăgit, Michael Morpurgo, a pus pe hârtie povestea în cuvinte a omului de zăpadă, așa cum și-a imaginat-o el pornind de la superbele ilustrații ale lui Briggs.
E povestea unui băiețel pe nume James, care își dorește o bicicletă verde aprins de la Moș Crăciun și, în secret, ceva și mai important decât atât: un prieten. Dacă nu ar fi bâlbâit și nu ar râde copiii de el, poate că ar reuși să-și facă unul. James știe că pentru ca o dorință să se îndeplinească, primul și cel mai simplu pas este să închizi ochii. Când îi deschide din nou, îi cască de-a dreptul a mirare: e una din acele dimineți magice în care ziua și noaptea stau pe aceeași margine de cer, și asta pentru că a nins. A nins bine de tot. James iese iute afară și cu toate că e numai în pijama și-n papuci, nici nu simte frigul de bucuros ce e. Face un om de zăpadă uriaș, cu ochi de cărbune, o mandarină pe post de nas și mere în loc de urechi. Îi dă pălăria cea veche a tatălui, fularul cel verde croșetat de bunica, îi trasează un zâmbet pe chip și îl îmbracă simbolic într-o haină care se încheie cu nasturi în formă de micuțe verze de Bruxelles. Omul de zăpadă prinde viață și îi vorbește lui James cu o voce bonomă, pătrunzătoare și veselă. Curios, vrea să vadă cum e în casa oamenilor și, ca un copil mai mare, se miră de lucruri mici ca de o minune: periuța de dinți, frigiderul, calul, tractorul. James se distrează alături de el cum nu s-a distrat niciodată, iar apoi e rândul omului de zăpadă să-i arate lumea din care vine. Se înalță fermecat în zbor și îl poartă pe băiat în țara oamenilor de zăpadă, îl face martor spectacolului aurorei boreale și i-l prezintă pe însuși Moș Crăciun. Realitate sau vis, un lucru e sigur: James se simte nemaipomenit de bine, de parcă ar fi stăpânul universului. Să fie datorită îmbrățișării reci, dar binefăcătoare a omului de zăpadă, a înghețatelor cu fulgi de ciocolată, caramel și căpșune, a dansurilor scoțiene din țara oamenilor de zăpadă sau a faptului că a încetat să se mai bâlbâie? Poate că râsul și căldura prieteniei au darul de a face cuvintele să se așeze, la fel de ușoare precum fulgii de zăpadă.
Scrisă cu simplitate și emoție, povestea „Omului de zăpadă” vă așteaptă să o descoperiți în rafturile Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj.
Diana Pop, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.