Prima pagină » Știri » Internaţional » Summitul de la Bruxelles pentru aderarea Ucrainei și Moldovei la spațiul european
Summitul de la Bruxelles pentru aderarea Ucrainei și Moldovei la spațiul european
Foto: wikipedia
Consiliul european a aprobat joi, 14 decembrie, deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi Republica Moldova, după ce ţările au primit statut de candidate anul trecut.
Articol editat de Camelia Velțan,
15 decembrie 2023, 11:34
Consiliul european a aprobat joi, 14 decembrie, deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi Republica Moldova, după ce ţările au primit statut de candidate anul trecut.
Ungaria s-a opus deschiderii negocierilor cu Ucraina, dar premierul Viktor Orban a fost convins în ultimul moment să nu îşi exercite dreptul de veto, astfel încât a părăsit sala atunci când decizia a fost supusă la vot.
Budapesta a blocat însă, ulterior, un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, iar discuţiile pe această temă vor fi reluate anul viitor, în ianuarie. Ce s-a întâmplat ieri la Bruxelles, dar şi care a fost poziţia României:
Summitul de la Bruxelles este un semnal pozitiv pentru pașii de aderare a patru state, în primul rând Ucraina și Republica Moldova, care vor începe negocierile de aderare, după ce liderii europeni au reușit aseară să convingă Ungaria să nu se opună acestui vot. De asemenea, Georgia a obținut statutul de candidat pentru integrare, iar Bosnia, care are deja acest statut, va începe negocierile de aderare în martie, dacă raportul de evaluare al Comisiei Europene va fi favorabil. Președintele României, Klaus Iohannis, vorbește de decizie istorică pentru Ucraina și Republica Moldova, o decizie ce vine după progresele remarcabile făcute de cele două state în privința reformelor solicitate de Comisia Europeană. El încurajează guvernul de la Chișinău să accelereze reformele.
Klaus Iohannis: În continuare, clar că trebuie mers, poate cu viteză mai mare, ca aceste negocieri să pornească bine și să ducă la un rezultat care înseamnă, până la urmă, integrarea în Uniunea Europeană. Vă sprijinim, fiţi curajoși, faceți reformele și împreună mergem mai departe.
Liderii europeni nu au reușit însă azi-noapte să obțină unanimitatea pentru a valida rectificarea bugetului multianual, cea care cuprinde acum 50 de miliarde de euro, pentru a sprijini Ucraina pentru următorii 4 ani. Ungaria este cea care s-a opus, astfel că discuțiile au fost amânate pentru ianuarie.
Bogdan Isopescu (RRA)
Foto: wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.