Filmul de weekend: Aloners
Istoricul meu, în mare, arată cam așa: Dogtooth – un film despre o familie care-și ține copiii – adolescenți deja – complet izolați de lumea exterioară, și echilibrul dement se păstrează până când apare elementul disturbator din exterior.
Am mai văzut WASP – cu mama ce tânjește după amorul cu frumosul cartierului, și iese cu el în cârciumă din ultimii ei bani, în vreme ce pruncii o așteaptă afară până se întunecă. Am reținut și Ninjababy – povestea unei fete fără scop precis în viață, lăsată gravidă de irezistibilul Dick Jesus, sedusă însă și de mirosul de unt al instructorului de Aikido.
Apoi am urmărit înduioșat călătoria peste dealuri a băiețelului ce-și caută colegul de bancă pentru a-i da înapoi caietul de teme – o minune de film despre prietenie așa cum ea – prietenia – nu mai există la adulți. Se cheamă Unde e casa prietenului meu?
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 16 decembrie 2023, 00:00 / actualizat: 16 decembrie 2023, 8:54
Și, pentru că rubrica de astăzi ar trebui să aibă un subiect principal, vă recomand sud-coreeanul Aloners, din 2021, tot pe Mubi. Autoarea a jucat aproape toate rolurile, mai puțin pe cel de actriță și de cameraman. Adică a regizat, a scris scenariul și a montat această bijuterie de o oră și jumătate despre singurătate și însingurare. Viața poate să curgă lin cu căștile în urechi și cu ochii în ecran, fără nicio interacțiune socială, dar poate să se și dea peste cap atunci când – la fel ca-n primul film pe care-l aminteam la început – ceva perturbă mersul monoton al lucrurilor.
Și, chiar dacă zilele în care singurele cuvinte sunt cele spuse în interes de serviciu (personajul nostru lucrează la un call-center) par perfecte, evenimente pe care nu le dezvălui aici sparg scutul de protecție al tinerei. Dincolo de scutul acesta e nevoia de a petrece timp împreună cu cineva, nevoie greu de împlinit când tehnologia ne îndepărtează tot mai mult de semenii noștri. Aloners nu vorbește neapărat de cazul particular al unei fete dintr-un oraș mare din Coreea de Sud – poate fi la fel de bine reprezentarea oricărui tânăr ocupat până peste cap cu munca, a cărui singură evadare e entertainmentul ce vine din telefonul mobil. Nu e totul pierdut: emoțiile mai există, atâta doar că nu mai știm cum să le exprimăm.
Tiberiu Crișan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.