Anchete în cazul tragediei din Odorheiul Secuiesc [UPDATE]
Foto: ISU Harghita
UPDATE: ora 10.30
Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia, în proprietatea căreia se află clădirea internatului din Odorheiu Secuiesc, care s-a prăbuşit parţial luni, a oferit prima reacție.
Articol editat de Camelia Velțan,
20 decembrie 2023, 09:43 / actualizat: 20 decembrie 2023, 10:50
UPDATE: ora 10.30
Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia, în proprietatea căreia se află clădirea internatului din Odorheiu Secuiesc, care s-a prăbuşit parţial luni, a oferit prima reacție.
Aceasta afirmă că nu are cunoştinţă ca imobilul să fi avut probleme structurale şi că nici utilizatorii acestuia nu au semnalat nereguli în acest sens.
Reprezentanţii Arhiepiscopiei au precizat că ansamblul de clădiri, respectiv două şcoli şi un internat, care a fost naţionalizat în 1948, a fost retrocedat Arhiepiscopiei în 2004. De atunci, complexul de clădiri a fost închiriat în scopuri educaţionale de către municipalitatea din Odorheiu Secuiesc, iar Arhiepiscopia a folosit aproape toată chiria primită pentru cele mai urgente lucrări de restaurare a clădirilor.
Administratorul firmei care executa lucrări la fundaţia internatului, al cărui perete s-a prabuşit, a fost reţinut pentru 24 de ore. El este cercetat pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.
Una dintre victime, o elevă de 17 ani de la Liceul ‘Tamaşi Aron’, internată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, este în stare critică.
Medicii sunt foarte rezervați în ceea ce o privește pe eleva internată la Terapie Intensivă și spun că este intubată, sedată și stabilă hemodinamic. În ceea ce le privește pe celelalte două eleve rănite, medicii declară că ele sunt mai bine și vor primi consiliere psihologică.
Cele trei fete sunt singurele persoane rănite aflate în atenția medicilor după tragedia din Odorheiu Secuiesc, unde peretele unui internat vechi de peste 100 de ani s-a prăbușit luni după-amiază, 18 decembrie.
Aproape 100 de copii erau găzduiți acolo, iar un băiat de 17 ani din Lupeni a murit prins sub bucățile de perete. În acest caz au fost începute mai multe anchete.
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Târgu Mureș au audiat martori și au ridicat înscrisuri pentru a fi administrate ca probe pentru infracțiunea de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, iar administratorul firmei care executa lucrări la fundația internatului a fost reținut pentru 24 de ore, pentru că autoritățile nu exclud posibilitatea ca internatul să se fi dărâmat din cauza lucrărilor de racordare a clădirii la rețeaua de canalizare a orașului, efectuate în perimetrul acestuia.
Prefectura Harghita a dispus constituirea unei echipe mixte care să identifice cauzele care au dus la prăbușirea internatului.
Din comisie fac parte prefectul județului, președintele Consiliului Județean Harghita, șefii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Harghita, Inspectoratului Județean de Construcții, Inspectoratului Teritorial de Muncă și Inspectoratului Școlar Județean, iar fiecare instituție va efectua verificări pe linia proprie de competență. De asemenea, vor fi verificate lucrările de consolidare efectuate pe raza întregului județ.
Prefectul de Harghita, Petre Șandor: Ne-am adresat și Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență ca în fiecare localitate în care se află în curs lucrări de intervenții pe școli să analizeze și să decidă cum se poate continua în absolută siguranță lucrarea respectivă și toate comitetele locale să aibă în vedere ca, înainte de începerea unor asemenea intervenții, să ia deciziile potrivite pentru a asigura să nu se mai repete această tragedie.
Prefectul a mai precizat că elevii vor fi cazați într-o altă clădire după ce vor reveni din vacanță. Și Ministerul Educației face o anchetă privind respectarea legislației, a precizat la Odorheiu Secuiesc, Ligia Deca. Ministrul a spus că imobilul nu a fost expertizat seismic, iar responsabilitatea pentru punerea în siguranță se împarte între proprietar, Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia și cei care o administrează, autoritatea publică locală care a închiriat-o.
Colegiul Psihologilor din Harghita a anunțat că oferă consiliere psihologică gratuită copiilor, părinților și cadrelor didactice afectate de tragedia de la Odorheiu Secuiesc.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.