Măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale
Deputaţii au adoptat, marți, 19 decembrie, mai multe măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale.
Articol editat de Camelia Velțan, 20 decembrie 2023, 12:37
Articol editat de Camelia Velțan, 20 decembrie 2023, 12:37
Vor fi considerate infracţiuni: nereţinerea impozitelor şi a contribuţiilor, actele contabile pentru cheltuieli fictive, executarea de evidenţe contabile duble sau utilizarea de aparate de marcat care nu sunt conectate la sistemul informatic naţional de control.
Există însă posibilitatea ca fapta să nu fie pedepsită – de exemplu, în cazul în care prejudiciul nu depăşeşte un milion de euro şi este plătită efectiv şi integral valoarea lui majorată cu 15 la sută la care se adaugă dobânzi şi penalităţi.
Fostul ministru al Justiţiei, deputatul USR, Stelian Ion, susţine că, prin astfel de prevederi, puterea nu face decât să dezincrimineze evaziunea fiscală:
Îi ajutați pe marii evazioniști, de la 100.000 de euro până la un milion de euro, pui bani în buzunar, prejudiciu, și dacă vine organul de control, i-ai plătit a doua zi și ai scăpat fără nici un leu de amendă penală măcar, fără nicio sancțiune. Mai mult decât atât, nu faceți altceva decât să scădeți pedepsele pentru marii evazioniști.
Acuzaţiile au fost respinse de viceliderul grupului PNL, Florin Roman:
Văd foarte multă nervozitate la colegii din USR, că începe lupta împotriva evaziunii fiscale. Foarte, foarte mare supărare. Din punctul dumneavoastră de vedere, ar trebui să nu avem o luptă împotriva evaziunii, pentru a avea venituri pentru pensii, pentru că dumneavoastră nu ați fost de acord cu creșterea pensiilor.
Camera Deputaţilor este for decizional. Dacă nu va fi atacat la Curtea Constituţională, actul normativ va merge la preşedintele României pentru promulgare.
Foto: cdep.ro
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.