Plenul Parlamentului reia dezbaterile asupra bugetului de stat
Foto: cdep.ro
Plenul Parlamentului reia, în această dimineaţă, dezbaterile asupra bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor.
Articol editat de Camelia Velțan,
20 decembrie 2023, 10:32
Plenul Parlamentului reia, în această dimineaţă, dezbaterile asupra bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor.
S-a ajuns în etapa discuţiilor pe articole, după care va urma votul final asupra celor două proiecte.
Aseară, în faţa celor două camere reunite, premierul Marcel Ciolacu a reafirmat că bugetul propus de Cabinetul pe care-l conduce este alcătuit astfel încât să asigure bunăstarea cetăţenilor, întrucât investiţiile vor creşte semnificativ, la fel şi fondurile alocate unor domenii importante, precum sănătatea şi transporturile.
De partea cealaltă, Opoziţia spune că bugetul este nerealist, fără viziune şi – prin urmare – nu asigură dezvoltarea României.
Bugetul pentru anul viitor este un buget al dezvoltării și al echității, un buget bazat pe investiții și dreptate socială, spunea premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD. Principalele provocări economice ale anului viitor vor rămâne inflația și menținerea echilibrelor macroeconomice, mai menționa Marcel Ciolacu, care a subliniat că bugetul pentru 2024 este calibrat cu atenție pentru a atenua presiunile inflaționiste.
Marcel Ciolacu: Bugetul pentru anul 2024 este un buget al dezvoltării și al echității, un buget bazat pe investiții și dreptate socială, un buget în care creșterea economică se regăsește în creșterea nivelului de trai al populației. În același timp, bugetul este să facă față provocărilor imediate, dar și pe termen lung.
Parteneri de guvernare cei de la PNL, prin vocea deputatului Florin Roman, au declarat că susțin proiectul de buget pentru anul viitor, deoarece este unul al investițiilor și care nu aduce noi taxe sau impozite. În schimb, opoziția a criticat dur proiectul de buget. Senatoarea USR Anca Dragu spunea că documentul este nerealist, mincinos, fără viziune și nu asigură o dezvoltare a României.
Anca Dragu: Aveți în acest buget o supraestimare a veniturilor de peste 20 de miliarde de lei și o subestimare a cheltuielilor de peste 25 de miliarde de lei. În total, deficitul bugetar va ajunge la peste 7% din produsul intern brut, adică veți face o creștere de un punct procentual și nu o consolidare fiscală de 1%, cât ați spus.
Și liderul de grup al AUR, senatorul Claudiu Târziu, consideră că bugetul pentru 2024 este unul al neputinței, în timp ce senatorul UDMR, Tánczos Barna, afirma că documentul este unul al extremelor, acesta asigurând, pe de o parte, finanțarea investițiilor, creșterilor de pensii și salarii, dar, pe de altă parte, duce mai departe asediul împotriva autorităților locale.
În debutul ședinței de plen a Parlamentului și pe timpul discursului premierului Marcel Ciolacu, parlamentarii AUR și USR au protestat și vociferat permanent. Aceștia au afișat cutii și pancarte din carton în culorile partidelor de la guvernare, roșu și galben, pe care scria: taxe noi, buget pentru speciali sau PSD și PNL, monopol pe Parlament.
Proiectul de buget pentru anul viitor a trecut rapid, în două zile, de comisiile de specialitate, iar astăzi, de la ora 10:00, se reiau lucrările în plenul comun pentru dezbaterile pe articole și, tot astăzi, este programat votul final asupra proiectului de buget pentru anul viitor.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.