Bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale pentru 2024 a fost votat, miercuri, 20 decembrie, în plenul Parlamentului, după ce senatorii şi deputaţii au dezbătut în ritm accelerat documentele.
Articol editat de Andrei Cretoiu,
21 decembrie 2023, 10:15
Bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale pentru 2024 a fost votat, miercuri, 20 decembrie, în plenul Parlamentului, după ce senatorii şi deputaţii au dezbătut în ritm accelerat documentele.
Discuţiile au durat aproximativ 7 ore şi au fost acceptate foarte puţine dintre cele peste 20.400 de amendamente depuse.
Este un buget construit pentru români, a declarat premierul Marcel Ciolacu, după adoptarea proiectului bugetului de stat pentru anul viitor:
Mulțumesc mult grupurilor minorităților, mulțumesc mult grupului UDMR. Nu este un buget pentru politicieni. E un buget pe dezvoltare, acoperim investițiile ca și anul acesta, sunt mai mari decât consumul și nu în ultimul rând, vreau să le mulțumesc colegilor din coaliție. Taxele anul viitor nu se vor mări.
Dezbaterile asupra proiectului bugetului de stat au fost marcate de proteste ale parlamentarilor AUR și USR, nemulțumiți de proiecția bugetară. Mai mult, AUR a părăsit sala de plen în semn de protest față de respingerea amendamentelor la bugetul pentru Ministerul Educației. Solicitarea pentru aceste propuneri a fost adresată de la tribuna Parlamentului de liderul George Simion:
Se alocă suplimentar suma de 5 milioane de lei. Suma este menită să acopere minimul de 15% din cheltuielile bugetului general consolidat pe 2024, conform prevederilor legii învățământului preuniversitar.
După ce AUR a părăsit sala de ședință, dezbaterile s-au desfășurat în ritm accelerat. Bugetele principalilor ordonatori de credite au fost aprobate în forma prevăzută de Guvern. Au fost și câteva amendamente aprobate atât de la putere, cât și de la opoziție. Vor fi însă finanțate prin redistribuire de fonduri. Este un buget construit pe minciuni, a declarat liderul USR, Cătălin Drulă:
Este al doilea an la rând când construiți un buget cu venituri supraestimate și cheltuieli subestimate. O gaură de cel puțin 40 de miliarde de lei, un deficit bugetar de 130 de miliarde de lei, acestea sunt coordonatele bugetului pe care l-ați propus Parlamentului.
Replica a venit din partea deputatului PNL Florin Roman:
E o altă minciună. S-a spus că nu sunt bani pentru investiții și avem peste 7,1 – 7,2 din PIB pentru investiții. Avem programul Național Liberal Anghel Saligny, pilonul doi de pensii crește și nimeni nu se va atinge de el.
În forma adoptată de Guvern, a trecut de Parlament și proiectul bugetului asigurărilor sociale, care prevede majorarea pensiilor în ianuarie cu rata inflației și apoi din septembrie, prin recalculare, dar și creșteri salariale cu 5% pentru bugetari, mai puțin pentru demnitari.
Iulia Gherman/ RRA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.