Oamenii de ştiinţă americani cred că au descoperit de ce unii oameni se plâng de dureri de cap de la un pahar mic de vin roşu, deşi beau alt alcool fără probleme.
Articol editat de cristina.rusu,
22 decembrie 2023, 12:00 / actualizat: 22 decembrie 2023, 13:24
Oamenii de ştiinţă americani cred că au descoperit de ce unii oameni se plâng de dureri de cap de la un pahar mic de vin roşu, deşi beau alt alcool fără probleme.
Se pare că durerea de cap este provocată de un compus din struguri care poate schimba modul în care organismul procesează alcoolul, relatează Agenţia BTA.
Acest compus este quercetina, un antioxidant puternic. Strugurii roşii conţin quercetină în cantităţi mai mari atunci când sunt expuşi mult timp la soare. Aceasta înseamnă că vinurile roşii mai scumpe dau mai multe dureri de cap persoanelor predispuse la migrene decât cele ieftine, explică profesorul Andrew Waterhouse de la Universitatea din California.
Unii experţi sunt sceptici faţă de această descoperire. Profesorul Roger Corder, expert în tratamente experimentale la Universitatea Queen Mary din Londra, susţine că vinurile ieftine provoacă mai multe dureri de cap, astfel încât ar putea fi mai util studiul unora dintre aditivii folosiţi pentru producerea acestora.
Există mai multe teorii despre cefaleea cauzată de vinul roşu, care poate apărea până la 30 de minute după consumul unei cantităţi mici.
Potrivit unor specialişti, cauza durerilor de cap este explicată prin prezenţa sulfiţilor, care măresc durata de valabilitate a produsului. Cu toate acestea, vinurile albe dulci conţin mai mulţi sulfiţi decât cele roşii. Şi în timp ce unii oameni sunt alergici la sulfiţi, există puţine dovezi că aceştia sunt de „vină” pentru durerile de cap.
Un alt posibil „vinovat” este histamina, un compus care se găseşte în cantitate mai mare în vinurile roşii. Histamina dilată vasele de sânge şi poate provoca dureri de cap. Cu toate acestea, nu există dovezi absolute pentru această teorie.
Se ştie că persoanele din Asia de Est tolerează mai greu orice alcool din cauza unei gene care afectează enzima metabolică aldehid-dehidrogenază. Este posibil ca durerile de cap provocate de vin să aibă o explicaţie similară. Oamenii de ştiinţă au demonstrat în laborator că flavonoidul quercetină poate bloca indirect acţiunea aldehid-dehidrogenazei prin intermediul unuia dintre metaboliţii săi. Totuşi, quercetina devine problematică numai atunci când este amestecată cu alcool. Quercetina se găseşte în multe fructe şi legume şi este chiar recomandată ca supliment pentru proprietăţile sale antiinflamatorii. (www.novini.bg)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.