Ascultă Radio România Cluj Live

Aţi pune ghimbir în sarmale? Clujenii puneau, acum 3 secole [AUDIO/VIDEO]

Foto: Facebook

Cea mai veche carte de bucate din Transilvania este interesantă pentru că, printre altele, putem afla din ea cum pregăteau clujenii, cu 3 secole în urmă, preparatele considerate astăzi tradiţionale de sărbători. Cartea, publicată original în limba maghiară, a fost tradusă în română de istoricul Lukács József:

Aţi pune ghimbir în sarmale? Clujenii puneau, acum 3 secole [AUDIO/VIDEO]
Foto: Foto: Facebook

Articol editat de cristina.rusu, 27 decembrie 2023, 06:00 / actualizat: 27 decembrie 2023, 11:47

Cea mai veche carte de bucate din Transilvania este interesantă pentru că, printre altele, putem afla din ea cum pregăteau clujenii, cu 3 secole în urmă, preparatele considerate astăzi tradiţionale de sărbători. Cartea, publicată original în limba maghiară, a fost tradusă în română de istoricul Lukács József:

Lukács József: ”Cărticica meseriei de bucătar” este o carte de bucate care a lăsat o impresie marcantă asupra gastronomiei în sud-estul Europei. A cunoscut 19 ediţii, de la sfârşitul secolului al 17-lea şi până în primele decenii ale secolului 19, ceea ce arată că era foarte vandabilă. Din prima ediţie nu s-a păstrat niciun exemplar, existenţa tirajului se poate demonstra doar prin dovezi colaterale. Din a doua ediţie, cea din 1695, avem un singur exemplar complet, păstrat la Cluj, la Biblioteca Academiei Române.

Andrea Nagy: Pentru cine a fost scrisă cartea? Pentru ce clasă socială, cu ce buget?

Lukács József: De regulă cărţile de bucate vechi reflectă gastronomia înaltei societăţi. Această carte de bucate însă era destinată clasei de mijloc: orăşenii bogaţi, profesorii diferitelor şcoli din Transilvania, preoţii marilor comunităţi, mica nobilime, chiar şi iobagi avuţi (da, au existat iobagi avuţi, de exemplu în Rimetea).

Andrea Nagy: Ce ingrediente ajungeau pe masa clasei de mijloc?

Lukács József: Un prim capitol se referă la mâncărurile din carne. Prima reţetă din carte este varza a la Cluj, urmată de reţeta de sarmale.

Andrea Nagy: Era orez la Cluj în vremea aceea?

Lukács József: Orezul era adus dinspre sud, dinspre Italia. Dar prima reţetă de sarmale este fără orez. Carnea nu era tocată, ci tăiată mărunt; iar pentru preparare se folosea carne de vită, la care se adăuga slănină de porc. Se mai adăuga obligatoriu piper, ghimbir şi vin. Ghimbirul şi piperul au ajuns deja din anii 1500 în târgurile din Transilvania, venind dinspre Balcani. La fel şi alte produse precum zahărul, dar acesta era mai problematic de adus. Cu piperul era mai uşor: că dacă aduceai un sac de piper, se putea vinde în cantităţi mai mici. De altfel zahărul era şi foarte scump: am făcut la un moment dat o socoteală şi am ajuns la concluzia că, pentru o jumătate de kg de zahăr, un zilier trebuia să muncească între 3-8 zile.

Andrea Nagy: Înseamnă că nu se prea prepara cozonac.

Lukács József: În această carte de bucate nu vom găsi reţeta cozonacului, dar nu numai din cauza zahărului. Oamenii în acea epocă nu aveau destulă făină de bună calitate: cantităţi mari de făină de calitate foarte bună oamenii din această parte a Europei au reuşit să producă numai în secolul 19. Această făină era bună pentru preparat pâinea; şi existau reţete în care în aluatul de pâine se puneau fructe uscate sau gemuri.

Ceea ce se mai putea face era turta dulce. Aceasta era îndulcită cu miere, care se producea în cantităţi uriaşe în Transilvania. Eu personal am fost foarte surprins când am găsit documente despre cantităţi impresionante, 3-4 mii de litri de miere într-un singur transport, care era dusă spre nord, nord-est. Iar turta dulce era un produs clasic, era preparată cu foarte multă miere în tot felul de forme, ceea ce o făcea cadoul perfect.

Andrea Nagy: Dar reţete de cârnaţi, aţi găsit?

Lukács József: Reţete nu am găsit, dar cârnaţii sunt amintiţi; la fel şi sângeretele şi chişca, deci iată că oamenii preparau astfel de porcării. Slănina era un aliment de bază al ardelenilor, iar foarte multe reţete încep prin indicaţia: „Topeşte nişte slănină”.

Andrea Nagy: Dumneavoastră aţi încercat vreo reţetă?

Lukács József: Am încercat reţeta de sarmale cu ghimbir, m-a făcut foarte curios acest ingredient. Gustul e bun, e interesant, dar dacă am începe să le preparăm aşa, ne-am putea obişnui.

În continuare, vă invităm să vizionați un interviu video realizat de Doina Borgovan cu autorul cărții, istoricul Lukács József.

 

 

Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Reportaje miercuri, 6 noiembrie 2024, 11:39

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj

Poluarea cauzată de maşini a devenit o problemă deosebit de gravă care afecteză nu doar mediul înconjurător, ci şi sănătatea oamenilor....

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Reportaje sâmbătă, 2 noiembrie 2024, 11:50

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC

Vineri seara, 1 noiembrie, Narcisa Badea, o tânără de 25 de ani din Salonta, stabilită în Oradea, a electrizat scena de la „Vocea României”...

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Muzeul din bibliotecă | FOTO
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 13:40

Muzeul din bibliotecă | FOTO

Un simplu click poate deschide porțile Muzeului Virtual Emil Isac oferind vizitatorului o mulțime de informații despre viața și opera poetului....

Muzeul din bibliotecă | FOTO
Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 12:16

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei

În septembrie 2024 consumatorii au returnat 15 milioane de ambalaje pe zi, ceea ce însumează o rată de colectare de peste 80% în sistemul...

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje miercuri, 30 octombrie 2024, 11:18

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO

Sere inteligente, roboți care fac curățenie, site-uri care te ajută să-ți găsești un loc de muncă. Acestea sunt doar câteva din ideile pe...

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO
Reportaje marți, 29 octombrie 2024, 13:11

Istoria povestită de Generația Z

În vremurile astea, când internetul a pus stăpânire chiar și pe pasiunile noastre, rar mai auzim de oameni uniți prin preocupări. În urmă cu...

Istoria povestită de Generația Z
Reportaje vineri, 25 octombrie 2024, 11:56

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO

Programul Școala Altfel permite cadrelor didactice să organizeze activități foarte interesante nu doar pentru copii, ci și pentru părințiilor....

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO
Reportaje joi, 24 octombrie 2024, 17:01

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca

Cum arăta agrafa cu care-şi prindea veşmintele o prinţesă barbară, ce standarde ciudate de frumuseţe aveau hunii şi cum încercau...

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca