Ascultă Radio România Cluj Live

Masa de Revelion cu desertul și decorul potrivit [AUDIO]

Pentru masa de Revelion am vorbit cu chef Sorin Berar. El cu ultimele pregătiri prin bucătărie, iar eu cu microfonul în mână, pe lângă platouri. Așa am aflat ce nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion, dacă ne dorim să fim gazde bune; cum introducem în meniu preparatele pentru vegetarieni, dacă îi avem invitați; cum putem fi, în același timp și gazde moderne, dar și tradiționale; cum stabilim corect cantitățile porțiilor, dar și care este desertul cel mai potrivit pentru această ocazie:

Masa de Revelion cu desertul și decorul potrivit [AUDIO]

Articol editat de cristina.rusu, 29 decembrie 2023, 11:45

Cu pași repezi ne apropiem și de cumpăna dintre ani și implicit de masa festivă de Revelion. Câteva idei, câteva sugestii pentru această masă: după tradiție, la masa de Revelion nu trebuie să lipsească friptura, peștele pare poate fi prăjit la cuptor, gujoane, rulouri cu legume, apoi curcanul sau rața, după preferințe, cu varză călită, cu portocale, cu piure de legume și neapărat cu un sos lângă. Știm, după tradiția noastră, că în noaptea de Revelion nu consumăm carne de pui, de găină și de aceea curcanul va fi piesa principală sau rața. Antreurile sunt foarte importante. Să fie mici și foarte atrăgătoare, mai ales cromatic.

Masa de Revelion știm că este o masă cu fast deci de aceea trebuie să gândim în detaliu aceste lucruri, să ne atragă, să ne uimească și să ne bucure totodată papilele gustative.

Vom avea icre, vom avea musuri, o piftie, iarăși, în monoporție, poate fi cu legume prin ea. Piftia este un preparat ușor, nu este un preparat greu și indicat. Este bine să avem foarte mare diversitate de antreuri, ca să acoperim cam toată plaja. A fi o gazdă bună și ospitalieră totodată este o trăsătură a nației noastre. Știm că românul totdeauna a vrut să fie de o ospitalitate ieșită din comun, să fie o gazdă deosebită, mai ales la evenimentele majore.

Să nu uităm că de Revelion și în alte ocazii avem și vegetarieni la masă. Au și aceștia o plajă largă de preparate, deci nu vor fi vitregiți. Le putem prepara la antreuri diferite musuri din legume, cum ar fi avocado, conopidă, morcov, un humus. Le putem pregăti legume tempura în aluat, un sos pe bază de iaurt, salate, brânzeturi. Putem pregăti din soia, iarăși multe preparate care să țină locul fripturii. Cei care sunt ovo-lacto-vegetarieni au cașcavalul, diferite feluri care poate fi pregătit la capac, parizian, pane cu un sos cu salată lângă. Putem face deserturi iarăși pentru vegetarieni.

A trecut vremea aceea când n-aveam soluții sau sugestii pentru aceștia. Este bine să facem un meniu și pentru cei care doresc să fie plaja cât mai mare de gusturi acoperită. Deci îmbinăm tradiționalul cu modernul, să facem un fusion, dar trebuie să fim foarte atenți cum îmbinăm aceste două lucruri modernul cu tradionalul.

Este indicat pe masa de Revelion să avem cele două componente de modern și tradițional dar repet cu mare grijă cum le punem în operă. La stabilirea unui meniu ce trebuie să fim atenți să ținem cont în primul rând de durata evenimentului. Revelionul de obicei începe la ora 21:00 cu antreurile reci, apoi la 23.00-23.30 va fi meniul de pește, la 1.30-2.00 friptura la 3.30-4.00 o ciorbă acrișoară savuroasă, deci trebuie să fim atenți cum gestionăm timpii.

La cantități 200g recomand la antreu, 250g la pește, o friptură la 350g, ciorba 250-280ml, tortul 80-100g felia, pentru că tortul nu trebuie să lipsească din masa de Revelion.

Un tort savuros, un tort răcoros, cu fructe, cu frișcă, aerat, un tort care să nu îngreuneze masa, care să ne dea o senzație de proaspăt, de plăcut.

Și apoi vin și celelalte ingrediente lichide la masa de Revelion, care trebuie să fie în această simbioză, cum zicem noi, asezonarea mâncării cu băutura.

Încă o dată țineți cont de cantități, de timp și cumpătarea să fie cuvântul cheie și în masa de Revelion ca să vă simțiți bine, să nu obosiți, să aveți energie pentru dans și distracție, să treceți cu bine noul an.

Vă doresc un an plin de bucurii, de liniște, de sănătate și de realizări.

Și acum, după ce am dat jos boneta de bucătar sau chef, cum vă place mai mult, începem să gândim decorul pentru masa de Revelion.

Se poate alege un aranjament cu baloane de petrecere, un suport cu aranjamente florale în componența căruia putem lega și baloane de diferite nuanțe, în funcție de culorile pentru care ai optat anul acesta. De asemenea, poți folosi baloane transperente, pentru un plus de eleganță. O altă idee pentru decorat masa de Revelion poate fi un aranjament din Crăciunițe artificiale așezate într-un coș, iar în mijloc, o lumânare cu led, pentru o atmosfera caldă și intimă.

La fel de spectaculos poate fi un platou luminos, cu prăjituri așezate pe un suport special conceput cu mai multe niveluri sau un bol mare plin cu globuri aurii sau argintii.

Când ai musafiri de seamă sau vrei să fii o gazdă exemplu, să știi că fiecare detaliu contează, așa că nu te grăbi, când decorezi masa dintre ani.


Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Reportaje miercuri, 6 noiembrie 2024, 11:39

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj

Poluarea cauzată de maşini a devenit o problemă deosebit de gravă care afecteză nu doar mediul înconjurător, ci şi sănătatea oamenilor....

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Reportaje sâmbătă, 2 noiembrie 2024, 11:50

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC

Vineri seara, 1 noiembrie, Narcisa Badea, o tânără de 25 de ani din Salonta, stabilită în Oradea, a electrizat scena de la „Vocea României”...

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Muzeul din bibliotecă | FOTO
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 13:40

Muzeul din bibliotecă | FOTO

Un simplu click poate deschide porțile Muzeului Virtual Emil Isac oferind vizitatorului o mulțime de informații despre viața și opera poetului....

Muzeul din bibliotecă | FOTO
Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 12:16

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei

În septembrie 2024 consumatorii au returnat 15 milioane de ambalaje pe zi, ceea ce însumează o rată de colectare de peste 80% în sistemul...

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje miercuri, 30 octombrie 2024, 11:18

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO

Sere inteligente, roboți care fac curățenie, site-uri care te ajută să-ți găsești un loc de muncă. Acestea sunt doar câteva din ideile pe...

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO
Reportaje marți, 29 octombrie 2024, 13:11

Istoria povestită de Generația Z

În vremurile astea, când internetul a pus stăpânire chiar și pe pasiunile noastre, rar mai auzim de oameni uniți prin preocupări. În urmă cu...

Istoria povestită de Generația Z
Reportaje vineri, 25 octombrie 2024, 11:56

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO

Programul Școala Altfel permite cadrelor didactice să organizeze activități foarte interesante nu doar pentru copii, ci și pentru părințiilor....

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO
Reportaje joi, 24 octombrie 2024, 17:01

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca

Cum arăta agrafa cu care-şi prindea veşmintele o prinţesă barbară, ce standarde ciudate de frumuseţe aveau hunii şi cum încercau...

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca