Secțiile de Pediatrie, ocupate în proporție de 90% [AUDIO/ FOTO]
În plin sezon de iarnă, cele trei secții de Pediatrie ale Spitalului Județean din Oradea se confruntă cu o aglomerație semnificativă, cu aproape 90% din cele 125 de paturi disponibile pe toate cele trei secții.
Articol editat de cristina.rusu, 29 decembrie 2023, 12:48
În plin sezon de iarnă, cele trei secții de Pediatrie ale Spitalului Județean din Oradea se confruntă cu o aglomerație semnificativă, cu aproape 90% din cele 125 de paturi disponibile pe toate cele trei secții.
Potrivit declarațiilor dr. Cristian Sava, șeful secției Pediatrie II, majoritatea pacienților sunt copii afectați de infecții respiratorii, fenomen specific acestei perioade.
În plus față de infecțiile respiratorii, secțiile pediatrice tratează și copii cu afecțiuni precum astmul bronșic, infecțiile urinare și anemiile, reflectând diversitatea cazurilor care solicită asistență medicală în această perioadă.
Pentru nu noi nu este neapărat un eveniment deosebit, ne întâlnim cu el în mod regulat. Într-adevăr avem un număr crescut de copii internați. Majoritatea dintre ei cu afecțiuni acute respiratorii, de sezon, unele virale, majoritatea dintre ele, fie că vorbim de gripă, fie că vorbim de Covid sau de alte afecțiuni virale care aduc copiii spital pentru simptome asociate: uneori pentru vărsături, alteori pentru febră pe care părinții nu o pot gestiona la domiciliu. Sigur că avem de-a face și cu infecții respiratorii mai serious – pneumonii sau alte afecțiuni respiratorii, gen: astm bronșic decompensat. Pe lângă aceste patologii, avem și patologia cronică pediatrică – fie că vorbim de patologie renală, gastro-intestinală sau de tip reumatismal, hematologică, oncologică chiar. Avem copil venit din Spania cu hemofilie care în urma unui traumatism a avut o sângerare care a trebuit controlată. Avem intoxicații. Deci, avem toate afecțiunile, a menționat dr. Sava, subliniind că, pe lângă numărul crescut de îmbolnăviri, secțiile pediatrice se confruntă și cu o creștere a numărului de pacienți din cauza închiderii cabinetelelor medicale în timpul sărbătorilor.
Mulți medici de familie își iau liber de sărbători, iar acest lucru duce la o adresabilitate mai mare către spitale, crescută și de perioada sezonului. Pe de altă parte, părinții aleg pediatrii pentru că aceștia le oferă o asistență medicală calificată, fiind vorba de pediatrii. În centrele de permanență se întâlnesc cu medici de familie care, chiar dacă au cunoștințe și tratează copii cu diverse patologii, părinții consideră că un pediatru poate să facă față mai bine acestor probleme, a explicat medicul.
Cu toate acestea, în ciuda aglomerației, dr. Sava asigură că secțiile de Pediatrie nu se confruntă cu riscul de a avea nu avea locuri pentru copiii bolnavi.
Ne descurcăm, reușim să gestionăm aceste cazuri, reușim să ne păstrăm o rezervă de paturi astfel încât să nu existe problema unui blocaj sau a unei supra-aglomerări. Avem o capacitate mare, iar la nevoie aceasta poate fi extinsă. Toate saloanele sunt recent modernizate și dotate, cu două paturi în fiecare. Nu există perspectiva de a nu face față valului de infecții respiratorii la copii, a afirmat el.
Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul de internări este mai mare, conform medicului șef de secție.
Anul trecut nu cred că este neapărat un reper pentru că în perioada Covid foarte multă lume – ori nu a avut posibilitatea să vină în spitale ori s-a ferit să se interneze de frica unei infectări cu Covid. Iar venirea din nou către serviciile de sănătate s-a făcut treptat. Din acest punct de vedere, da, cred că avem mai multe internări și mai multe prezentări. Dar față de anii anteriori perioadei Covid, suntem în situații similare, a spus medicul Sava.
Îmbăiate cu șampon de uz veterinar
Un caz absurd din punct de vedere al medicilor este cel al două fete – surori de 10 și 13 ani, care s-au prezentat la UPU cu intoxicație cu substanțe organo-fosforate, după ce au fost îmbăiate de mama lor cu un șampon de uz veterinar.
Prezentarea lor a fost destul de dramatică, cu simptome care au implicat atât sistemul nervos, aparatul cardio-circulator, respirator, dar împreună cu colegii de la UPU și cei de la Terapie Intensivă le-am stabilizat și fetele sunt acum în afara oricărui pericol, a relatat dr. Sava.
Acesta îi îndeamnă pe părinți să evite aglomerările urbane pentru a-și proteja mai bine copiii și propria sănătate.
Să ne ferim de expunerea nejustificată la aglomerări și la un flux mare de oameni, care sigur că pot să prezinte o sursă suplimentară de transmitere a acestor agenți infecțioși. Pentru că, în ciuda a ceea ce putem crede, nu frigul ne îmbolnăvește, ci acești agenți microbieni care au o circulație mai crescută în acest sezon, dar și agomerarea și spațiile mai închise permit transmiterea mai ușoară a acestora de la unii la alții. În rest, recomand tratarea oricăror simptome de la debut, cu un tratament adecvat, care să vizeze exact simptomele de care acești copii suferă, să se adreseze medicului de familie, centrelor de permanență – dacă medicul de familie nu este disponibil, să se adreseze serviciilor de pediatrie, pentru a reuși să facă diferența într-o patologie banală sau o problemă de sănătate serioasă care trebuie manageriată într-un mod mai profesionist. Și ca un sfat, pe care ținem cu toții să-l accentuăm de fiecare dată: nu folosiți antibiotice pentru a trata simptome. Pentru că aceste simptome nu vor fi rezolvate cu utilizarea nejustificată a antibioticelor, a transmis dr. Cristian Sava.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.