Se fac ultimele pregătiri la pensiunile din Munții Apuseni
În pensiunile din Munții Apuseni se fac ultimele pregătiri pentru noaptea de Revelion. Sunt așteptați turiști din toată țara, iar accentul este pus pe păstrarea tradițiilor.
Articol editat de cristina.rusu, 30 decembrie 2023, 16:33
În pensiunile din Munții Apuseni se fac ultimele pregătiri pentru noaptea de Revelion. Sunt așteptați turiști din toată țara, iar accentul este pus pe păstrarea tradițiilor.
Una dintre tradițiile din Țara Moților este organizarea unui foc de tabără cu cetină de brad.
Dincolo de distracție, acest foc are un rol ritualic. Practic, este vorba să fie arse lucrurile rele din anul care se încheie și să-l întâmpinăm cu căldură pe anul care se naște.
Există și tradiții culinare, care au fost păstrate în diferite zone din Munții Apuseni. Astfel, gospodarii pregătesc purceluș la cuptor, vânat sau sarmale.
Există și plăcintele moțești, care sunt cunoscute deja în toată Transilvania pentru savoarea lor.
Există și vinuri, care au fost aduse de pe Valea Târnavelor, dacă vorbim de cele albe, sau de pe Valea Mureșului, dacă vorbim de vinurile roșii, care vor fi puse în pensiuni pe masa de Revelion.
Gospodarii au pregătit și pălincă sau secărică – ce are reputația de a fi un adevărat whisky moțesc, pentru că rețeta acestei băuturi este aproape identică cu cea a whisky-ului din America de Nord, acolo unde emigranții transilvăneni din secolul al XIX-lea au descoperit această băutură.
Claudiu Pădurean/ RRA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.