2024 vine cu modificări fiscale pentru companii şi persoane fizice
Anul care începe chiar de luni, 1 ianuarie va aduce modificări fiscale importante despre care consultanţii spun că vor descuraja investiţiile, iar experţii Fondului Monetar Internaţional că sunt bine-venite dar insuficiente.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 31 decembrie 2023, 10:37
Anul care începe chiar de luni, 1 ianuarie va aduce modificări fiscale importante despre care consultanţii spun că vor descuraja investiţiile, iar experţii Fondului Monetar Internaţional că sunt bine-venite dar insuficiente.
Nou regim fiscal va afecta atât persoanele fizice, prin prevederi referitoare la anularea unor facilităţi, cât şi companiile, prin impozitarea suplimentară a cifrei de afaceri sau restricţii privind deţinerile în cazul microîntreprinderilor.
Pentru microîntreprinderi, sunt două cote de impozitare a veniturilor: cu 1% pentru cele care realizează venituri ce nu depăşesc 60.000 euro, respectiv cu 3% pentru cele care au venituri ce depăşesc 60.000 euro.
Persoanele fizice care obţin venituri din salarii şi asimilate salariilor ca urmare a desfăşurării activităţii de creare de programe pentru calculator vor fi scutite de la plata impozitului pe venit, dar numai pentru veniturile realizate în baza unui singur contract individual de muncă şi pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei, inclusiv.
În sectorul construcţii, precum şi în sectorul agricol şi în industria alimentară este eliminată exceptarea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.
Freelancerii care obţin venituri din activităţi independente, nu mai pot avea cheltuieli de sponsorizare care să fie deductibile.
Sumele reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă şi a voucherelor de vacanţă vor fi impozitate cu 10%.
Ministerul Muncii a anunţat că din februarie 2024 valoarea maximă a unui tichet de masă creşte cu 14%, de la 35 de lei în prezent la 40 de lei. De asemenea, valoarea voucherelor de vacanță creşte la 1.600 de lei.
Persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente, din una sau mai multe surse, datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate pe fiecare sursă de venit.
Livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă va avea o cotă de TVA de 9%, în 2024, în creştere de la 5% în prezent.
De acelaşi regim vor avea parte şi centrele de fitness/bazele sportive, activităţile recreative (parcurile de distracţii/recreative, bâlciuri), intrarea la evenimente sportive, precum şi livrarea de locuinţe sociale (cu păstrarea plafonului de 600.000 de lei) şi livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă.
Pentru transportul de persoane în scop turistic sau de agrement, cota de TVA se majorează de la 5% la 19%.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.