Transhumanța a intrat în patrimoniul imaterial UNESCO
Țara noastră este din nou pe harta patrimoniului imaterial UNESCO.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 31 decembrie 2023, 15:29
Țara noastră este din nou pe harta patrimoniului imaterial UNESCO.
Transhumanța – obiceiul ciobanilor din țara noastră este atestat oficial încă din anii 1400, iar acum este recunoscut și la nivel internațional.
În dosarul depus de autorități la Comisia UNESCO au fost prezentate numeroase mărturii ale ciobanilor, dar și ale specialiștilor care au studiat și documentat călătoriile pe care aceștia le fac cu turmele de oi.
În fiecare an, primăvara și toamna, mii de animale sunt conduse de grupuri de păstori împreună cu câinii și caii lor, de-a lungul traseelor clare între două regiuni geografice, de la răsărit până la apus.
Sunt mai multe trasee de transhumanță recunoscute în România ca patrimoniu cultural, printre care Muscel, Bran-Moieciu, Mărginimea Sibiului, Săcele-Brașov, Vrancea sau depresiunea Petroșani.
Cu această nouă înscriere, România are 10 elemente în lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.
Ritualul călușului, doina, tehnici de prelucrare a ceramicii de la Horezu, mărțișorul, arta cămășii cu altiță sau tehnici tradiționale de realizare a scoarței în România, sunt câteva dintre tradițiile pe care românii le-au practicat din cele mai vechi timpuri, ca formă de păstrare a identității sociale.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.