Prima pagină » Cultural » Creştinii ortodocşi şi greco-catolici prăznuiesc Soborul Sfântului Ioan Botezătorul
Creştinii ortodocşi şi greco-catolici prăznuiesc Soborul Sfântului Ioan Botezătorul
Sfântul Ioan Botezătorul/Foto: Wikipedia
În fiecare an, pe data de 7 ianuarie prăznuim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, zi liberă oficială în România începând din 2024. Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini. Fiul Elisabetei şi al preotului Zaharia, este cunoscut și sub denumirea de „Înaintemergătorul”, pentru că a anunţat venirea lui Hristos. Creştinii ortodocşi şi greco-catolici îl sărbătoresc la 7 ianuarie pe ultimul prooroc al Vechiului Testament şi singurul care l-a cunoscut pe Mesia.
În fiecare an, pe data de 7 ianuarie prăznuim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, zi liberă oficială în România începând din 2024. Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini. Fiul Elisabetei şi al preotului Zaharia, este cunoscut și sub denumirea de „Înaintemergătorul”, pentru că a anunţat venirea lui Hristos. Creştinii ortodocşi şi greco-catolici îl sărbătoresc la 7 ianuarie pe ultimul prooroc al Vechiului Testament şi singurul care l-a cunoscut pe Mesia.
Ioan Botezătorul (în ebraică יוחנן, Yoḥanan, uneori Yoḥanan ben Zaḫariya, Ioan fiul lui Zaharia) este una din figurile centrale ale creştinismului și islamului; predicător și botezător pe malurile râului Iordan; înainte-mergătorul, vestitorul și botezătorul lui Iisus; este numit de Iisus cel mai mare dintre cei născuți din femei iar Biserica Creștină îl cinstește ca pe cel mai mare dintre sfinți (având nu mai puțin de 3 sărbători dedicate lui).
Când Mântuitorul a apărut pe malul Iordanului, Sfântul Ioan Botezătorul, luminat de Duhul Sfânt, l-a recunoscut şi l-a arătat mulţimilor. Momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a primit botezul este consemnat de toţi cei patru evanghelişti.
Evanghelistul Matei spune că Iisus a venit din Galileea la râul Iordan, unde boteza SFÂNTUL IOAN, cerând să fie şi el botezat. Ioan i-a spus:
Eu am trebuinţă să fiu botezat de tine şi tu vii la mine?, iar la răspunsul lui Iisus că aşa se cuvine, acesta a fost botezat în cele din urmă de către Ioan. Boboteaza este o manifestare a celor trei elemente ale Treimii: Fiul este botezat în Iordan de către Ioan, Sfântul Duh se coboară aasupra lui Iisus în chip de porumbel iar Tatăl din cer îl declară ca fiind Fiul Său.
Ioan este sărbătorit în creştinism în trei zile: 24 iunie – Naşterea, 29 august – Tăierea capului şi 7 ianuarie – Soborul Sfântului Ioan Botezătorul.
Sărbătoarea de la 7 ianuarie stă în legătură cu praznicul Botezului Domnului. În tradiţia creştină răsăriteană, a doua zi după marile sărbători, este celebrat personajul uman care a avut cel mai important rol în cadrul evenimentului sărbătorit.
Tradiţii de Sfântul Ioan
Potrivit tradiţiilor, în ziua Sfântului Ion se încheie perioada Sărbătorilor de iarnă începute de ziua Sfântului Nicolae (6 decembrie).
Se zice că dupa Sfântul Ion se botează gerul, adică gerul începe să nu-şi mai facă simţită prezenţa. Sfântul Ion este considerat ocrotitorul pruncilor iar mamele se roagă lui pentru a naşte copii sănătoşi, fără malformaţii. Se zice că cine nu se veseleşte în Ziua Sfântului Ion va fi trist tot anul.
Ioan este un nume iudaic: Iohanan” prescurtare din „Iehohanan” şi înseamnă „Dumnezeu s-a milostivit”. Aproape două milioane de români poartă numele Ion, Ioan sau Ioana sau derivate din aceste nume: Ionel, Nelu, Ionica, Nica, Ionuţ, Onuț, Ionela, Nela, Ionica sau Oana, alcătuind cea mai bogată familie onomastică din România.
Este bine să respectăm această zi, pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice.
Tradiția ne spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului.
Tot tradiţia spune că după Sfânt-Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald.
În ziua Soborului Sfântului Ioan, oamenii trebuie să fie veseli, ca să se păstreze această veselie tot anul.
În Transilvania şi în Bucovina există tradiţia numită Udatul Ionilor. În Bucovina, la poarta casei sărbătoritului se pune un brad frumos împodobit. În Transilvania, cei care poartă numele de Ion sunt purtaţi cu mare alai prin sat, până la râu, unde sunt botezaţi, adică purificaţi, prin stropire cu apă.
Numele „Ioan” înseamnă „dar de la Dumnezeu”, iar numele „Ioana” înseamnă „binecuvântarea Domnului”.
Cele care poarta numele „Ioana” sunt persoane practice. Sunt foarte bine organizate şi au adevărate calităţi de conducători. De asemenea, persoanele care poartă acest nume sunt optimiste şi spontante, vesele și au o fire visătoare.
Cei care poartă numele „Ion” sau „Ioan” sunt oameni oneşti, stabili, familişti şi foarte responsabili. Iubesc siguranţa unui cămin şi înţeleg pe deplin ce înseamnă respectul faţă de părinţi. La rândul lor, ca părinţi, sunt înţelegători, corecţi şi ştiu să îşi câştige respectul copiilor.
Pe 7 ianuarie, de sărbătoarea Sfântul Ion este bine să petreci și să râzi. Cine nu se bucură azi, va fi nefericit tot anul.
La petrecere nu se bea vin roșu, deoarece această băutură amintește de martirajul Sfântului Prooroc Ioan, care a murit în numele credinței. Se bea vin alb, sfințit la Biserică.
Prorocul Ioan a murit ca un martir, ucis de Irod pentru că-l mustrase public pentru concubinajul cu soţia fratelui său.
Cei care poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul își sărbătoresc onomastica pe 7 ianuarie, așa că nu uita să le transmiți acestora mesaje de la multi ani.
Potrivit Direcţiei pentru evidenţa persoanelor şi administrarea bazelor de date, sunt peste 1,3 milioane de bărbaţi care poartă acest nume sau derivate ale lui şi peste 650.000 de femei.
Dintre prenumele masculine cel mai întâlnit este Ioan – 442.011.
Se întâlnesc, de asemenea, prenumele Ion – purtat de 328.081 de români, Ionel – 133.070, Ionică – 4.410, Ioniţă – 1.826, Ionuţ – 364.186, Ivan – 7.729, Jan – 4.433, Jean – 3.351 şi Nelu – 20.097.
În rândul femeilor, cel mai întâlnit este prenumele Ioana – 392.824, dar şi Ionela – 148.320, Ionelia – 6.766, Ionica – 19.135, Ionuţa – 582, Jana – 4.742, Nela – 10.715, Oana – 71.863 sau Onuţa – 134.
Redacția
Foto: Wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.