Cum se formează ceaţa?
Este vorba despre un fenomen atmosferic deosebit, cunoscut și sub numele de inversiune termică.
Articol editat de cristina.rusu, 8 ianuarie 2024, 06:00 / actualizat: 8 ianuarie 2024, 8:58
Atmosfera are în general o structură în care temperatura scade pe măsură ce urcăm în altitudine. Cu toate acestea, în anumite ocazii, în special în timpul nopților de iarnă, suprafața Pământului se poate răci rapid, ceea ce duce la o răcire a stratului de aer în contact cu suprafața sa în comparaţie cu aerul din straturile de deasupra.
Acest lucru creează o inversiune termică, o situație în care temperatura crește cu altitudinea mai degrabă decât să scadă. Când există o inversiune termică, aerul mai cald și mai puțin dens din straturile superioare acționează ca o barieră care împiedică amestecarea verticală a aerului din apropierea suprafeței. Ca urmare, aerul umed din apropierea suprafeței se poate condensa, formând mici picături de apă sau cristale de gheață, dând naștere la ceață.
Formarea ceții poate fi influențată și de alți factori, precum orografia zonei și prezența surselor de umiditate, cum ar fi masele de apă.
Inversiunile termice sunt frecvente în mediile de vale și zone geografice specifice, contribuind astfel la formarea de ceață în aceste regiuni. (www.20minutos.es)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.