În Maramureș numărul donatorilor a crescut în 2023 față de anul anterior / AUDIO
Numărul persoanelor care au donat sânge la nivelul județului Maramureș a fost mai mare în 2023 față de anul 2022, arată datele furnizate de Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureș.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 10 ianuarie 2024, 13:35
Numărul persoanelor care au donat sânge la nivelul județului Maramureș a fost mai mare în 2023 față de anul 2022, arată datele furnizate de Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureș.
Acest lucru se datorează și faptului că s-au organizat mai multe colecte mobile de sânge în județ.
Daniela Veber, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Maramureș:
Anul 2023 a fost un an mai bun raportat la anii anteriori, datorită faptului că am reușit să recoltăm un număr de 7819 unități de sânge și componente sanguine, mai mult cu aproximativ 400 de unități față de anul 2022. Acest număr crescut de unități de sânge se datorează faptului că am efectuat foarte multe colete mobile, spre deosebire de anii anteriori, și anume 49 de colete mobile, în cadrul cărora am recoltat puțin peste 1800 de unități de temple.
Obiectivul instituției noastre este asigurarea sângelui și componentelor sanguine necesare pacienților din județul Maramureș, atât a celor care sunt internați în spitalele maramureșene, dar și ale maramureșenilor care sunt internați în spitale din alte județe. Scopul nostru este să asigurăm un procent de 100% aceste componente sanguine, iar în cazul în care prezența persoanelor care donează sânge la studiul Centrului de Transfuzie Sanguină Maramureș va fi scăzută, ne vom orienta din nou spre colectele mobile de sânge.
La Sighet, într-adevăr, am organizat anul trecut 10 colete mobile. Am organizat aproape fiecare lună în cadrul cărora s-au recoltat aproximativ 320 de unități de sânge, o medie de 32 de donatori pe colectă mobilă.
În cazul în care numărul donatorilor la Centrul de transfuzie va scădea, numărul colectelor va crește, tocmai pentru a asigura necesarul de sânge. În acest an ne-am propus, având în vedere situația de anul trecut, ne-am propus organizarea acestor colete mobile la Sighet. Eventual, la două luni, tocmai pentru a eficientiza colecta mobilă.
Daniela Veber, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Maramureș spune că noul an a început favorabil din acest punct de vedere, mai ales că încă din primele zile ale anului numărul celor care s-au prezentat la donare a fost unul crescut.
Acest lucru e pus pe seama faptului că a crescut valoarea tichetelor pe care le primește un donator.
Da, începând cu 1 ianuarie, valoarea tichetelor de masă acordate donatorilor de sânge a crescut la 280 lei. A sesizat o creștere a numărului de donatori în primele zile ale acestui an, depășind într-o săptămână numărul unităților de sânge recoltate raportat la anul trecut la cantitatea de 2 săptămâni. Ideea este că această creștere este foarte importantă pentru noi. Nu suntem în situația în care să temporizăm momentan donatorii de sânge, deoarece județul Maramureș are spitale care consumă destul de mult sânge în proporție cu 60% a crescut numărul persoanelor care au donat sânge în aceste prime zile ale acestui an față de anul trecut.
Așa cum am spus și în perioadele anterioare, o medie de 50 de donatori pe zi ne ajută să satisfacem necesarul de sânge pentru pacienți. Desigur, o creștere peste această medie, în condițiile în care există și cerere, este binevenită, pentru că este foarte important să avem nu doar sângele necesar zilnic pentru pacienți și să avem și rezerve de sânge care să acopere nevoile în situații extraordinare și neprevăzute, cu victime multiple. Este foarte important ca la un moment dat, în situația în care stocul va fi excedentar pe anumită grupă și rh, este foarte important ca oamenii să înțeleagă dacă vor fi cumva temporizați la donare pentru a nu recolta sânge în cantități excesive și ajunge în situația de a nu avea nevoie atâta timp cât sunt în termen de valabilitate.
Ioana Popovici
Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!