Joburile lui 2024: ce abilități îți trebuie? România, pe locul 38 la munca remote
Cum vor arăta joburile anului 2024? Specialiștii spun că sectorul climatic și al energiei verzi vor domina piața muncii, cu o cerere în continuă creștere pentru tehnicieni de turbine eoliene și instalatori de panouri fotovoltaice. Mai precis, vorbim deja despre o creștere de 10% a locurilor de muncă în industria energiei verzi la nivel global, semn că cei care posedă cunoștințe și abilități în domeniu vor avea un avantaj competitiv. Mai mult, investițiile în tehnologiile climatice au crescut la 59 de miliarde de dolari. În contrast, în sectoarele IT, agricultură și construcții, oferta are cele mai mari șanse să scadă. Afectate de eliminarea facilităților fiscale, aceste domenii se pregătesc pentru scăderea salariilor de intrare și temperarea creșterilor salariale, per total.
Articol editat de cristina.rusu, 10 ianuarie 2024, 06:00 / actualizat: 23 martie 2024, 13:27
România și SUA își recunosc reciproc vechimea în muncă și dreptul la pensie. Concret, acest lucru înseamnă că dacă ai lucrat în America, perioada aceea de muncă va fi luată de acum în considerare și când aplici pentru pensie în România, și invers. Mai mult, acordul ușurează procesul de plată a pensiilor, oferind posibilitatea de a primi banii în țara în care persoana alege să locuiască. Acordul include, de asemenea, măsuri pentru evitarea dublei contribuții la asigurările sociale, astfel încât oamenii să nu plătească contribuții în ambele țări sau să nu le plătească deloc. Documentul se aplică legislației din România privind pensiile, ajutoarele de deces și contribuțiile de asigurări sociale de sănătate.
Europa e campioana absolută, când vine vorba de cele mai bune țări în care să muncești remote, conform Indexului Global de Muncă la Distanță 2023, care a evaluat în total 108 țări. Danemarca a fost desemnată cel mai bun loc pentru munca la distanță din lume, însă Europa domină în totalitate primele 10 locuri, cât și majoritatea primei jumătăți a clasamentului. La capitolul dezavantaje însă, toate țările europene au fost considerate mai scumpe ca trai zilnic, cu excepția Portugaliei, clasată pe locul 6. Singapore, Coreea de Sud și Emiratele Arabe Unite au excelat în infrastructura digitală, în timp ce țările ca Marea Britanie, Statele Unite, Australia și Noua Zeelandă s-au evidențiat prin securitatea economică oferită angajaților la distanță.
Atât pentru zi, eu sunt Ioana Szabo și îți mulțumesc că urmărești Hacking Work la radio, dar și online. Caută edițiile noastre complete de newsletter, podcastul și articolele de blog, ca să mergi la serviciu, nu la scârbiciu. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși și data viitoare.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.