Criza din Sănătate, în atenția Executivului [UPDATE]
Guvernul a deblocat astăzi toate posturile de medici cerute de unitățile medicale și parțial pe cele de asistente și infirmieri, cu scopul de a rezolva o criză care s-a adâncit în ultimele săptămâni, de când pacienții stau la coadă cu orele chiar și la urgențe.
Articol editat de Camelia Velțan, 11 ianuarie 2024, 09:34 / actualizat: 11 ianuarie 2024, 14:11
Premierul Marcel Ciolacu le-a transmis celor din sistem că trebuie și servicii mai bune, cu mai multă empatie pentru suferința pacienților și cu mai multă responsabilitate pentru tratarea lor.
Peste 7.600 de posturi au fost aprobate astăzi pentru a fi scoase la concurs, din care, spunea ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, 2.500 de posturi sunt doar pentru medici, iar 365 de persoane pot fi angajate în cadrul serviciilor de ambulanță. El a cerut unităților sanitare solicitante să înceapă imediat procedura de concurs.
Ministrul Alexandru Rafila: Unitățile sanitare care au solicitat scoaterea posturilor la concurs să demareze imediat aceste proceduri, odată cu aprobarea memorandumului. Este esențial, pentru că nu trebuie să așteptăm șase luni ca să se scoată posturile la concurs, le pot scoate cât mai repede. Procedura spune că după publicare, în termen de 30 de zile, se poate organiza concursul de ocupare a postului. Rugămintea este să se facă acest lucru cât mai repede, încât acești 7.600 sau mai mult de 7.600 de oameni care ar putea să ajute sistemul de sănătate să poată să fie angajați cât mai repede.
Dacă până la 1 ianuarie pentru scoaterea la concurs a posturilor era nevoie de susținerea unor memorandumuri, de la această dată, spunea ministrul Alexandru Rafila, toate posturile vacante din diverse motive din sistemul de sănătate vor putea fi ocupate prin concurs fără aceste demersuri.
În ceea ce privește nemulțumirile Federației Sindicale SANITAS, ministrul Rafila a recunoscut că există o situație sensibilă la nivelul salarizării personalului TESA din multe unități sanitare, însă se încearcă găsirea unor soluții chiar în cursul acestui trimestru. Pe de altă parte, ministrul sănătății a făcut și un apel la persoanele care se îndreaptă în această perioadă marcată de viroze respiratorii spre camerele de gardă, spunând că spre aceste unități trebuie să se îndrepte în primul rând persoanele care sunt în situații mai complicate, care prezintă comorbidități, iar cele care înregistrează forme mai ușoare să se îndrepte în primul rând spre medicii de familie. Îmbucurător este faptul că, mai spunea ministrul Sănătății, numărul cazurilor de gripă este mai mic decât anul trecut.
………………………………………………………………….
Guvernul va aproba deblocarea angajărilor pentru aproape 8.000 de posturi în Sănătate şi Asistenţă Socială, a anunţat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
El a mai precizat că bugetul Ministerului Sănătăţii este cu 40% mai mare faţă de anul trecut, subliniind că fiecare angajare trebuie să se reflecte în servicii mai bune pentru pacienţi.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Guvernul ar putea rezolva în şedinţa de joi, 11 ianuarie, problema deblocării posturilor din sănătate, unde deficitul de medici şi asistente a crescut la câteva ore timpii de aşteptare pentru pacienţii care vin la urgenţe.
Pe agenda Executivului se află două memorandumuri, înaintate de Ministerul Sănătăţii – pentru spitalele din subordine şi de cel al Dezvoltării – pentru unităţile medicale coordonate de autorităţile locale.
Ar fi vorba de cel puţin 5 mii de posturi, solicitate încă de anul trecut de ministerul Dezvoltării. Nu a fost avansat însă niciun număr în ceea ce priveşte posturile solicitate de ministerul Sănătăţii.
Săptămâna trecută, în prima ședință a Guvernului din acest an, premierul Marcel Ciolacu a cerut ministerelor Sănătății și Dezvoltării locale să prezinte situația posturilor vacante din domeniul sănătății pentru care pot să fie organizate concursuri de angajare. În felul acesta, premierul spunea că trebuie să fie rezolvată și situația medicilor rezidenți care au trecut examenele de specialitate și pentru care trebuie să se găsească posturi corespunzătoare.
Așadar, pe ordinea de zi a ședinței de astăzi sunt incluse două memorandumuri pentru organizarea de concursuri în vederea ocupării posturilor vacante sau temporar vacante din cadrul unităților subordonate ministerului Sănătății și din sectorul Sănătate și Asistență socială, de la instituțiile publice locale. Potrivit unor surse politice, este vorba de aproximativ 5000 de posturi vacante.
Pe de altă parte, deblocarea angajărilor nu ar fi însă suficientă pentru rezolvarea problemelor din Sănătate, spun sindicatele care cer şi majorări salariale.
Altfel unele posturi nu vor fi atractive şi nu se va prezenta nimeni la concursuri, susţin sindicaliştii care se pregătesc de grevă.
Federaţia Sanitas a precizat ieri că a strâns deja 50 de mii de semnături pentru deschiderea Conflictului Colectiv de Muncă în Sănătate. Termenul limită este 18 ianuarie, a anunţat Federaţia.
Critici au venit din nou şi de la Colegiul Medicilor.
Subfinanţarea şi personalul insuficient duc la supra-normare, epuizare şi creşterea riscului de malpraxis, cu impact asupra calităţii actului medical, subliniază preşedintele Colegiului, Daniel Coriu.
El afirmă că în 26 de judeţe s-a ajuns să fie doar 1-2 medici la o mie de locuitori. Deja în multe unităţi medicale, din cauza deficitului de angajaţi, s-a renunţat la unele servicii.
De exemplu, la Spitalul Judeţean Braşov, servicul de urgenţe oftalmologice a fost desfiinţat la sfârşitul anului trecut, din cauza lipsei de personal, a explicat purtătorul de cuvânt, Marius Leonte.
La serviciul de urgenţă din Braşov apelau până acum şi pacienţi din alte judeţe, precum Covasna sau Harghita. Acum, toate urgenţele oftalmologice sunt redirecţionate către Bucureşti.
Andrei Şerban (RRA)
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.