Prima pagină » Știri » Social » Reprezentanţii transportatorilor sunt aşteptaţi la discuții cu Guvernul (UPDATE)
Reprezentanţii transportatorilor sunt aşteptaţi la discuții cu Guvernul (UPDATE)
Foto: Radio Cluj
UPDATE, ora 12:45
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat în această dimineaţa (joi, 11 ianuarie) cu reprezentanţii confederaţiilor şi ai asociaţiilor de transportatori.
Articol editat de Camelia Velțan,
11 ianuarie 2024, 10:40 / actualizat: 11 ianuarie 2024, 12:49
UPDATE, ora 12:45
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat în această dimineaţa (joi, 11 ianuarie) cu reprezentanţii confederaţiilor şi ai asociaţiilor de transportatori.
Împreună cu cei de la COTAR, Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002- APTE 2002 şi APULUM s-a stabilit reluarea discuţiilor pentru miercurea viitoare, menţionează reprezentanţii ministerului, într-un comunicat.
Discuțiile se vor concentra pe identificarea unor soluţii realiste şi aplicabile pentru problemele cu care se confruntă transportatorii.
Transportatorii au declanşat ieri proteste spontane, fiind nemulţumiţi, între altele, de evoluţia preţului la RCA.
Reprezentanţii transportatorilor care au manifestat spontan, miercuri, 10 ianuarie, pe mai multe şosele ale ţării, sunt aşteptaţi, în această dimineaţă, la Palatul Victoria.
Nemulţumirile lor sunt legate, în principal, de preţurile poliţelor RCA şi de majorarea accizelor la carburanţi.
Protestul nu a fost revendicat de nicio organizaţie profesională, dar Federaţia Operatorilor Români din Transporturi s-a oferit să intermedieze dialogul între şoferii de TIR şi autorităţi. Liderul asociaţiei, Augustin Hagiu:
Augustin Hagiu: Nu sunt organizatorul protestului, dar sunt în permanent contact cu toți colegii din țară. Am făcut adrese la ministere, degeaba! Le-am dat soluții, le-am spus că arde, le-am spus că sunt probleme din Portul Constanța și până în frontieră.
Reporter: Care sunt principalele probleme?
Augustin Hagiu: Triplarea RCA-ului. Noi le-am spus că nu e bine să plafoneze la nivelul tarifelor de anul trecut, februarie. Fix a 2-a oară au făcut treaba asta, a 2-a oară într-un interval de 12 luni. Le-am spus că trebuie să discute cu noi, să vedem ce facem cu RCA-ul și dacă este să plafonăm, să gândim tariful de referință, să recalculăm și să plafonăm. Acolo s-au întors cu spatele. Le-am spus că trebuie scoase cântarele din frontieră, nu ia interesat. De un an de zile promit că fac asta. N-au făcut-o. Le-am spus că ro-e transport nu trebuie extins pe toate transporturile internaționale, trebuie să rămână ca și în Polonia, Ungaria și alte state doar pe mărfurile cu ritm ridicat, pentru că vor bloca economia. Au mai ratat și intrarea în Schengen. Vom avea cost și mai mare, controale și mai drastice în frontieră. Păi, cât o să o țină așa?
Reporter: V-ați oferit să fiți liant între cei care protestează și Guvern?
Augustin Hagiu: M-am oferit să îi pun în contact astfel încât să stabilească o întâlnire și să treacă la dialog. Atât.
În unele zone ale ţării au fost şi fermieri care s-au alăturat cu tractoare protestului declanşat de transportatori.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, spune însă că nicio organizaţie a fermierilor nu şi-a asumat acţiunea de protest şi că, până acum, nu a primit nicio revendicare.
El a adăugat că, luni, 15 ianuarie, va avea o discuţie cu reprezentanţii tuturor asociaţiilor din domeniu.
Ministrul a explicat că, în prezent, instituţia pe care o conduce – caută împreună cu Ministerele Transporturilor şi de Interne – o soluţie legată de RCA și de permisele pentru tractoare.
Totodată, el a precizat că subvenţiile în agricultură nu vor scădea, astfel că partea de acciză la motorină va fi suportată, în continuare, de Guvern, iar discuţiile cu asociaţiile din domeniu vor lămuri şi celelalte probleme.
Mihaela Mihai (RRA)
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.