Cabinetele medicale din Bihor, în pericol. Finanțarea insuficientă amenință supraviețuirea acestora
Proiectul de ordin a fost publicat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate în transparență decizională și prevede scenarii pesimiste ce vor deveni realitate pentru medicii de familie, medicii din ambulatoriu și pacienți.
Articol editat de cristina.rusu, 12 ianuarie 2024, 13:48
Cu valorile propuse, veniturile cabinetelor medicilor de familie și ale celor din ambulatoriu vor fi diminuate cu aproximativ 30%, comparativ cu anul 2023.
Această scădere, în contextul ratei inflației, creșterii salariului minim pe economie și majorării semnificative a taxelor și impozitelor, prevăzute în noul cod fiscal, va duce la o reducere reală a veniturilor cu aproximativ 50%, aducându-le la nivelul din anul 2019.
Impactul asupra cabinetelor medicale va fi global negativ, cu consecințe asupra capacității financiare de întreținere a spațiilor, utilităților, contractelor cu furnizorii de servicii, mentenanță, consumabilelor, aparaturii, salariilor și contribuțiilor angajaților, impozitelor etc.
În plus, proiectul nu face altceva decât să agraveze deficitul de medici, descurajând intrarea tinerilor în sistem și încurajând migrația acestora în alte țări.
Colegiul Medicilor Bihor se alătură medicilor din asistența medicală primară și din ambulatoriu, susținând orice formă de protest pe care aceștia vor decide să o adopte, arată dr. Carmen Pantic, președintele Colegiului Medicilor Bihor și dr. Ramona German, președintele OPMF Bihor.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.