Ascultă Radio România Cluj Live

Fructe cu coajă lemnoasă care trebuie incluse în meniul săptămânal

Foto: cfinsbury/ Pixabay

Fructele cu coajă lemnoasă pot reprezenta atât o gustare delicioasă şi bogată în proteine, cât şi un adaos minunat la multe feluri principale, salate şi deserturi, fiind o sursă excelentă de proteine pe bază de plante, în special pentru persoanele care mănâncă puţin sau deloc produse de origine animală.

Fructe cu coajă lemnoasă care trebuie incluse în meniul săptămânal
Foto: Foto: cfinsbury/ Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 14 ianuarie 2024, 12:00 / actualizat: 14 ianuarie 2024, 15:08

Fructele cu coajă lemnoasă pot reprezenta atât o gustare delicioasă şi bogată în proteine, cât şi un adaos minunat la multe feluri principale, salate şi deserturi, fiind o sursă excelentă de proteine pe bază de plante, în special pentru persoanele care mănâncă puţin sau deloc produse de origine animală.

Proteina este necesară pentru construirea oaselor, muşchilor şi pielii şi, în acelaşi timp, asigură senzaţia de saţietate şi ne oferă energie pentru mai mult timp.

Migdalele conţin 7 grame de proteine la 1/4 cană (35 grame). Pe lângă faptul că sunt bogate în proteine, au mulţi antioxidanţi care protejează celulele de deteriorare.

Nucile au 4,5 grame de proteine la 1/4 cană (29 grame). Reprezintă o sursă bogată de proteine şi grăsimi sănătoase pentru inimă. Conţin mai mulţi acizi graşi omega-3 sub formă de acid alfa-linolenic decât orice alt tip de nucă.

Fisticul are un conţinut de 6 grame de proteine la 1/4 de cană (30 de grame), această cantitate oferind la fel de multe proteine precum un ou. Conţine cea mai mare proporţie de aminoacizi esenţiali dintre toate fructele de acest tip.

Caju – este bogat în proteine şi vitaminele A, B2 şi B1. 1/4 de cană de caju asigură aproximativ 80% din aportul zilnic recomandat de cupru.

Nucile pecan conţin 4,5 grame de proteine la 1/4 de cană (34 de grame). Sunt apreciate pentru aroma lor blândă, dulce şi textura untoasă, care se datorează conţinutului lor ridicat de grăsimi.

Nucile braziliene au 4,75 grame de proteine la 1/4 de cană (33 de grame). Pe lângă proteine, oferă grăsimi sănătoase, fibre şi multe oligoelemente.

Arahidele – 9,5 grame de proteine la 1/4 cană (37 de grame). Au cel mai mare conţinut de proteine dintre toate fructele cu coajă lemnoasă consumate în mod obişnuit şi sunt, de asemenea, una dintre cele mai bune surse de biotină.

Alunele – proteine: 5 grame la 1/4 cană (34 de grame). Alunele ajută la reducerea colesterolului rău şi la creşterea colesterolului bun, ceea ce reduce riscul de boli de inimă. (www.focus-news.net)

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Foto: cfinsbury / Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Lucky, câinele de salvare din avalanșă a învățat să meargă cu elicopterul
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 16:08

Lucky, câinele de salvare din avalanșă a învățat să meargă cu elicopterul

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România și Salvamont Argeș a organizat cea de-a XI-a ediție a Stagiului Național de Formare...

Lucky, câinele de salvare din avalanșă a învățat să meargă cu elicopterul
Sorana Cîrstea e în optimi la Dubai
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 14:24

Sorana Cîrstea e în optimi la Dubai

Sorana Cîrstea s-a calificat, astăzi, în optimile de finală ale turneului de tenis de la Dubai, competiție dotată cu premii totale de peste...

Sorana Cîrstea e în optimi la Dubai
Trei căni de ceai verde pe zi pot reduce riscul de accident vascular cerebral
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 12:00

Trei căni de ceai verde pe zi pot reduce riscul de accident vascular cerebral

Ceaiul verde este adesea etichetat ca fiind doar o versiune sănătoasă a ceaiului, dar multe persoane nu sunt conştiente de beneficiile sale...

Trei căni de ceai verde pe zi pot reduce riscul de accident vascular cerebral
A murit Francesco Rivella, inventatorul cremei Nutella
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 12:00

A murit Francesco Rivella, inventatorul cremei Nutella

Francesco Rivella a murit la vârsta de 97 de ani, relatează cotidianul italian „La Repubblica”.   El a fost în special omul din...

A murit Francesco Rivella, inventatorul cremei Nutella
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 00:00

Descoperire „excepțională” în Antarctica

Un progres major pentru paleontologie.   O fosilă aproape completă a craniului celei mai vechi păsări moderne cunoscute a fost descoperită...

Descoperire „excepțională” în Antarctica
Diverse marți, 18 februarie 2025, 12:00

Cinci suplimente alimentare pentru stimularea imunităţii

În sezonul gripei şi răcelilor, prevenţia ne poate proteja de îmbolnăviri. Pentru a evita nasul înfundat, durerile în gât şi febra, trebuie...

Cinci suplimente alimentare pentru stimularea imunităţii
Diverse marți, 18 februarie 2025, 00:00

Ce porecle i-au dat fiii vitregi William și Harry, Camillei?

Cartea „Yes Ma’am: The Secret Life of Royal Servants” va fi lansată pe 18 februarie.   În această lucrare, autorul Tom Quinn...

Ce porecle i-au dat fiii vitregi William și Harry, Camillei?
Diverse luni, 17 februarie 2025, 12:00

Fructul pasiunii: beneficii și contraindicaţii pentru organism

Fructul pasiunii este un fruct exotic cu un gust dulce-acru foarte neobișnuit. Fructul pasiunii este un fruct de dimensiuni mici şi face parte...

Fructul pasiunii: beneficii și contraindicaţii pentru organism