Crabul de cocotier, acest crab pustnic uriaș, ar fi cel mai mare crab de uscat din lume, masculul din specie putând atinge o anvergură de aproape un metru.
Articol editat de cristina.rusu,
15 ianuarie 2024, 06:00 / actualizat: 15 ianuarie 2024, 8:06
Crabul de cocotier, acest crab pustnic uriaș, ar fi cel mai mare crab de uscat din lume, masculul din specie putând atinge o anvergură de aproape un metru.
Crabul de cocotier (Birgus latro), numit şi crabul nucii de cocos, este cel mai mare artropod terestru din lume. Își datorează porecla capacității de a sparge nucile de cocos folosind cele două gheare mari din față.
Această specie de crab, care aparține de fapt familiei de crab pustnic, este observată în insulele Oceanului Indian și Pacific. Ca adult, crabul de cocotier poate cântări până la 4 kilograme, cu o lungime de aproximativ 40 de centimetri și o anvergură maximă a aripilor de un metru.
Potrivit biologilor, unele exemplare rare ar putea cântări în jur de 20 de kilograme. La fel ca majoritatea decapodelor, corpul crabului de cocotier este format dintr-un cefalotorace cu abdomen și zece picioare. Perechea de picioare din față are gheare mari care îi permit să spargă nucile de cocos sau să ridice obiecte grele.
Aceste crustacee gigantice sunt capabile să se cațere în copaci mari, cum ar fi palmierii sau cocotierii, pentru a se hrăni cu fructele lor. În funcție de habitatul său, coaja crabului de cocos variază de la albastru închis la roșu portocaliu.
Majoritatea crabilor de cocotier au aesthetascs pe antene, nişte organe specifice care le permit să determine originea și concentrația mirosurilor pe uscat, dar și în apă.
Crabul de cocotier este renumit pentru excelentul său simț al mirosului, simț care diferă în funcție de natura moleculelor (terestre sau acvatice). Trăind pe uscat, crustaceul are antene specifice asemănătoare cu cele ale insectelor („sensile”). Pentru a-și crește percepția, crabul de cocos face mișcări sacadate cu antenele sale, ca o insectă. Poate recunoaște astfel mirosurile (banane, nucă de cocos, carne în descompunere etc.) pe distanțe mari, o facultate deosebit de utilă pentru supraviețuirea sa.
Crabul de cocotier pleacă în general în căutarea hranei la căderea nopții sau pe vreme închisă. Chiar dacă alimentația sa constă în principal din fructe (nuci de cocos, papaya sau banane), această specie de crab se poate hrăni și cu vegetație, ouă de broasca testoasă, carcase de animale (în special rămășițe de șobolani) sau chiar rămăşiţe de crustacee.
Tinerii crabi de nucă de cocos sunt vulnerabili la anumite animale introduse recent pe insulele unde trăiesc ei, în special furnica Anoplolepis gracilipes, adusă accidental din Africa.
În afară de aceste insecte, crabul de cocotier are alt prădător, cu excepția oamenilor, care îl vânează sau îi distrug habitatul natural. Încălzirea globală este, de asemenea, un factor de risc pentru supraviețuirea acestei specii exotice.
Lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN) clasifică crabul de cocotier drept o specie de tipul „cel mai puțin îngrijorătoare”.
Cu toate acestea, distribuția sa variază și anumite zone geografice înregistrează doar câțiva indivizi rari. (www.sciencepost.fr)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.