Dezinteres pentru alegerea reprezentanților în Senatul Universității din Oradea
Cu toate că cei 15.665 de studenți au avut posibilitatea să-și voteze reprezentanții în Senatul academic, doar aproximativ o sută s-au prezentat în primele două ore, potrivit președintei Biroului Electoral Universitar, Claudia Timofte. Motivele variază de la lipsa informațiilor despre dreptul de vot până la scepticismul cu privire la atingerea cvorumului necesar (50%+1 dintre membrii cu drept de vor – 7.832 de tineri).
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 ianuarie 2024, 15:47
Studenții trebuie să voteze 16 reprezentanți în Senatul UO, din cei 28 de candidați înscriși.
Din cauza lipsei de participare, procesul electoral va fi reluat miercuri, 17 ianuarie, când, indiferent de prezența la vot, se va decide componența reprezentanților studenților în Senatul universitar.
În ciuda speranțelor ca al doilea tur să atragă mai mulți votanți la urnele amenajate la Biblioteca din campus, procesul pare să fie marcat de o apatie crescută din partea tinerilor.
Profesorii și cercetătorii își vor desemna reprezentanții marți, 16 ianuarie. Aici însă se anunță o competiție intensă între cei 64 de candidați pentru cele 48 de locuri destinate dascălilor.
Preocupările angajaților instituției privind posibila dominație a cadrelor didactice cu funcții executive în Senatul academic rămân la ordinea zilei, aceștia subliniind legăturile strânse (inclusiv de rudenie) dintre cele două sfere în instituția de învățământ superior.
Marți, la urne, sunt așteptați peste 900 de dascăli titulari ai UO. Mandatul senatorilor universitari va fi de cinci ani, potrivit noi legi a educației.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.