Transportatorii și agricultorii își continuă protestele [UPDATE]
UPDATE: ora 10.30
Articol editat de Andrei Cretoiu, 15 ianuarie 2024, 10:13 / actualizat: 16 ianuarie 2024, 12:49
Articol editat de Andrei Cretoiu, 15 ianuarie 2024, 10:13 / actualizat: 16 ianuarie 2024, 12:49
Transportatorii continuă protestul în această dimineață pe DN2, în apropiere de Capitală, în localitatea Afumaţi.
După cum transmite Alexandru Lancuzov, se circulă dirijat, pe o singură bandă pe sensul de mers spre București.
Foarte multe echipaje de la Jandarmerie şi Poliţie dirijrează circulaţia, și chiar opresc temporar traficul, atunci când în zonă ajung coloane de tractoare şi utilaje, care se alătură protestului.
Sunt zeci de camioane cap-tractor şi tractoare la marginea drumului, iar în continuare principala revendicare a celor care protestează se referă la preţul mare al poliţelor RCA.
La această oră nu sunt blocaje la vămile Nădlac, Calafat, Bechet sau Siret, aşa cum s-a întâmplat la sfârşitul săptămânii.
……………………………………………………………………………………………….
Discuţiile din ultimele patru zile au vizat găsirea de soluţii la lista celor 40 de cereri formulate de cele două categorii profesionale.
La cea mai importantă dintre ele – cea legată de preţurile poliţelor RCA, Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat că lucrează deja la un set de măsuri care va reduce aceste tarife, în special pentru cei care nu produc accidente.
În ceea ce priveşte domeniul agricol, fermierii au primit asigurări că vor primi şi restul de 5% din subvenţiile totale, de 1,6 miliarde de euro.
Duminică, 14 ianuarie, au avut loc discuţii şi la Finanţe.
Cele două părţi au fost în dezacord, mai ales în privinţa unor cereri care, în caz că ar fi acceptate, ar intra în contradicţie cu legislaţia europeană şi ar pune astfel în pericol fondurile comunitare.
După 4 ore de consultări cu ministrul de finanțe, Marcel Boloș, reprezentanții fermierilor și transportatorilor care au participat la întâlnire au declarat că nu s-a ajuns la niciun acord, iar protestul va continua până la acceptarea revendicărilor. Avem 30.000 de fermieri în faliment, dar o singură solicitare acceptată, a declarat Dănuț Andruș din partea fermierilor:
Asta înțelege dl. ministru, neputând justifica incompetența statului de a gestiona banul public. Totul se motivează pe Comisia Europeană, motive legislative, PNRR și tot așa. Noi am muncit în țara asta.
O parte din solicitările transportatorilor a fost prezentată de Denisa Oltean:
Tratamentul fiscal identic pentru public și privat și creșterea beneficiilor neimpozabile pentru angajații din transporturi, creșterea valorii zilnice acceptabile pentru masa angajaților delegați sau detașați neimpozabilă, recuperarea unui procent din acciză direct de la pompă pentru toate firmele de transport rutier de mărfuri licențiate.
Ministrul de finanțe, Marcel Boloș, a precizat că revendicările protestatarilor nu pot fi acceptate fără acordul Comisiei Europene:
Nu vreau ca măsurile pe care le luăm să se întoarcă împotriva dumnealor. Mâine suntem de acord cu eliminarea facilităților fiscale, poimâine, comisia ia decizia de suspendare a fondurilor europene. Cine a câștigat din toată povestea aceasta nu este de joacă, pentru că discutăm de viitorul României și fondurile europene care afectează o întreagă țară.
Iulia Gherman/ RRA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.